Zbog odavanja državnih tajni

Nakon pola godine objavili da je uhićena australska novinarka u Kini

Smatra se da je uhićenje posljedica narušenih odnosa dvije države zbog australske istrage o porijeklu koronavirusa
Vijesti / Svijet | 08. 02. 2021. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australska voditeljica kineskog kanala na engleskom jeziku “uhićena je i optužena za odavanje državnih tajni” u inozemstvu, objavila je u ponedjeljak Canberra, šest mjeseci nakon što je pritvorena. Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne je rekla da su je 5. veljače kineske vlasti izvijestile o uhićenju Cheng Lei, koja je bez ikakvog objašnjenja zatočena od kolovoza.

“Kineske vlasti su obznanile da je Cheng uhićena jer je osumnjičena da je odavala državne tajne u inozemstvu”, navela je Payne u priopćenju. Pritvaranje voditeljice koja je vodila razgovore s čelnicima tvrtki iz cijelog svijeta za emisije državne televizije CGTN, dogodilo se u vrijeme sve većih bilateralnih napetosti između Pekinga i Canberre.


Diplomatski odnosi su se jako pogoršali početkom 2020. godine nakon što je Canberra pokrenula međunarodnu istragu o porijeklu novog koronavirusa, otkrivenog u kineskom gradu Wuhan. Australija također kritizira Peking zbog njegovog sve većeg utjecaja u azijsko-pacifičkom području i navodnog miješanja u australske poslove.

Kina je poduzela niz gospodarskih mjera odmazde prema više od deset australskih proizvoda, posebice ječma, govedine, vina i ugljena. Payne je rekla da su australski diplomati posjetili voditeljicu šest puta od kada je uhićena, piše Hina.

“Australska vlada redovno na najvišoj razini obznanjuje svoju duboku zabrinutost zbog zatočenja Cheng Lei”, naglasila je ministrica. Cheng je druga zatočena istaknuta australska državljanka nakon uhićenja pisca Yang Hengjuna u siječnju 2019., osumnjičenog za špijunažu.

Kopirati
Drag cursor here to close