Prvi sastanak s ruskim čelnikom

Kim Jong Un svečano dočekan u Rusiji

Očekuje se da se Kim predstavi kao ozbiljan svjetski akter na prvom sastanku s ruskim čelnikom u četvrtak, i da istovremeno zatraži pomoć od ključne saveznice u ublažavanju ekonomskog pritiska SAD-a i međunarodnih sankcija.
Vijesti / Svijet | 24. 04. 2019. u 10:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u srijedu je prešao granicu s Rusijom, u svojoj prvoj posjeti toj zemlji koja ima za cilj pridobiti podršku predsjednika Vladimira Putina Sjeveru u vrijeme dok su nuklearni pregovori s Washingtonom ušli u slijepu ulicu. 

Očekuje se da se Kim predstavi kao ozbiljan svjetski akter na prvom sastanku s ruskim čelnikom u četvrtak, i da istovremeno zatraži pomoć od ključne saveznice u ublažavanju ekonomskog pritiska SAD-a i međunarodnih sankcija. Mladi čelnik sastat će se s Putinom u ruskoj pacifičkoj luci Vladivostoku, dok će na vrhu dnevnog reda njihovih razgovora biti slijepa ulica u pregovorima Pyongyanga i Washingtona, priopćio je savjetnik u Kremlju Jurij Ušakov.

Foto:Reuters / Kim Jong Un svečano dočekan u Rusiji

''U proteklih nekoliko mjeseci situacija oko poluotoka donekle se stabilizirala, zahvaljujući velikim dijelom inicijativi Sjeverne Koreje na prekidu raketnih proba i zatvaranju svog postrojenja za nuklearne probe'', izjavio je Ušakov novinarima. ''Rusija namjerava pomoći na svaki mogući način na cementiranju tog pozitivnog trenda'', kazao je.

Blindirani vlak koji je prevozio Kim Jong Una stao je na željezničkoj postaji u mjestu Khasan nakon što je prešao granicu s Rusijom. Kim je, noseći crno odijelo i crni šešir, izašao iz vlaka koristeći mobilne drvene stepenice, prikazali su televizijski snimci. 

Njega su pozdravile djevojčice u ruskim nacionalnim nošnjama, noseći bukete cvijeća i ponudivši mu kruh i sol, u tradicionalnoj ruskoj gesti gostoprimstva za počasne goste. On je potom obišao Kuću rusko-korejskog prijateljstva smještenu na stanici, izgrađenoj u 1986. uoči posjete njegovog pokojnog djeda Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje, koji je preminuo u 1994., javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Dok je Kim sjedio radi kratkih razgovora s ruskim dužnosnicima, fotograf njegovog pokojnog oca i prethodnog sjevernokorejskog čelnika im Jong Ila, postavio se na stolu između dva izaslanstva. 

Video: First time in Russia: Kim crosses border on way to Vladivostok summit with Putin

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA javila je ranije da je Kim krenuo u Rusiju u pratnji ključnih savjetnika, među kojima su ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho i veteran u nuklearnim pregovorima Choe Son Hui.

Kim nastoji pridobiti podršku Moskve nakon što njegov drugi susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Hanoju u veljači nije uspio premostiti razlike oko američkih zahtijeva Pyongyangu na denuklearizira i zahtijeva Sjevera Washingtonu da ukine sankcije, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close