Riješena misterija

Nakon tri tjedna pojavio se Kim Jong-un

"Vrhovni vođa Kim Jong-un reže vrpcu na otvorenju tvornice fosfatnog gnojiva u Sunchonu", izvijestila je KCNA.
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2020. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kim Jong-un sudjelovao je u petak na otvorenju tvornice gnojiva, javila je službena agencija KCNA, izvijestivši o prvom pojavljivanju sjevernokorejskog čelnika u javnosti nakon višetjednog nagađanja o njegovu zdravstvenom stanju.

"Vrhovni vođa Kim Jong-un reže vrpcu na otvorenju tvornice fosfatnog gnojiva u Sunchonu", izvijestila je KCNA.

"Sudjelovao je na svečanosti" i svi "nazočni dočekali su ga povikom hura!" kada se pojavio, dodaje agencija koja u subotu ujutro nije objavila fotografiju događaja.

Sjevernokorejski čelnik nije se pojavio u javnosti od 11. travnja kada je predsjedao sastankom politbiroa. Sutradan su službena glasila pisala da je pregledao borbene zrakoplove u vojnoj bazi.

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong-una zaredala su pošto je svima upalo u oči da nije došao na proslavu 15. travnja. To je velik dan u sjevernokorejskom političkom kalendaru kada se obilježava rođendan osnivača režima Kim Il-sunga, njegova djeda.

Prvi je o zdravlju Kim Jong-una 21. travnja počeo nagađati Daily NK, internetski medij u kojemu uglavnom pišu Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje.

Pozivajući se na nepoznate izvore u zemlji pisao je da zdravstveno stanje Kim Jong-una (35) zabrinjava i da osim ovisnosti o cigaretama, pati od pretilosti i stresa zbog iscrpljenosti poslom.

Američki CNN je tada izvijestio da Sjedinjene Države "pozorno prate informacije" po kojima mu je život ugrožen nakon operacije.

Američki predsjednik Donald Trump nije u petak, upitan u Washingtonu, htio komentirati informacije sjevernokorejske novinske agencije.

Zdravlje sjevernokorejskog čelnika je dobro čuvana državna tajna u toj zemlji koja je zatvorena prema svijetu i gdje medijske slobode ne postoje, prenosi Hina.

Čovjek koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje tvrdi da je Kim Jong-un mrtav

Ji Seong-ho, koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje i postao zastupnik u Parlamentu Južne Koreje, tvrdi da je 99 posto siguran da je lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un mrtav i da će vlast preuzeti njegova sestra.

- Pitao sam se koliko je dugo mogao izdržati nakon kardiovaskularne operacije. Obaviješten sam da je Kim umro prošlog vikenda - kazao je Ji za novinsku agenciju "Yonhap".

- Nije 100 posto izvjesno, ali mogu reći da je mogućnost 99 posto - dodao je Ji, istakavši da će Sjeverna Koreja njegovu smrt možda potvrditi ovog vikenda, prenosi Anadolija.

- Vjeruje se da se Sjeverna Koreja suočava s kompliciranim pitanjem sukcesije - kazao je.

Također je podržao i mišljenja nekih stručnjaka da će Kim Yo-jong, Kimova sestra, vjerojatno postati sljedeći lider Sjeverne Koreje.

Istakao je također da Sjeverna Koreja nije odmah priopćila vijest o smrti svog lidera i proglasila dan žalosti, jer se suočava s kompliciranim pitanjem sukcesije.

Kim nije viđen u javnosti od 11. travnja, kada je predsjedavao sastankom politbiroa vladajuće Radničke partije. Navodno je preminuo uslijed komplikacija sa srcem.

U medijima su se prethodnih dana pojavile informacije da je podvrgnut kardiovaskularnoj operaciji i da je poslije nje u "vegetativnom stanju", ali takve informacije nisu službeno potvrđene.

Kopirati
Drag cursor here to close