Osnaživanje odnosa

Sjeverna Koreja pokazala ruskom ministru zabranjene balističke projektile

Rusko i kinesko izaslanstvo doputovalo je ovoga tjedna u Sjevernu Koreju na obilježavanje 70. godišnjice kraja Korejskoga rata
Vijesti / Svijet | 27. 07. 2023. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar obrane pridružio se sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu u obilasku vojne izložbe na kojoj su pokazani zabranjeni balistički projektili, izvijestili su u četvrtak državni mediji Sjeverne Koreje, dodajući da su dvije strane obećale osnažiti međusobne odnose, piše Hina.

Ruski ministar Sergej Šojgu i kinesko izaslanstvo predvođeno članom politbiroa Komunističke partije Liom Hongzhongom stigli su u Pjongjang na 70. godišnjicu završetka Korejskog rata koji se u Sjevernoj Koreji slavi kao Dan pobjede, piše Hina.

Projektili koji mogu nositi nuklearne bojeve glave zabranjeni su rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, uz potporu i Kine i Rusije.

No, ovaj tjedan su postali kulisa za prikaz solidarnosti između triju zemalja ujedinjenih u suparništvu protiv SAD-a i povratku, kako tvrde neki analitičari, koalicije iz hladnog rata. Posjet Šojgua je prvi posjet nekog ruskog ministra obrane Sjevernoj Koreji od 1991. i raspada SSSR-a.

Za Sjevernu Koreju dolazak ruskog i kineskog izaslanstva je prvi značajniji korak otvaranja prema svijetu od pandemije covida-19. Državni mediji objavili su fotografije Kima, Šojgua i Lia, a u pozadini se isticao plakat sa sloganom kineske vojske tijekom Korejskog rata da će se "oduprijeti američkim agresorima".

Navečer po lokalnom vremenu održana je vojna parada na kojoj je prikazano najnovije naoružanje Pyongyanga.

Kopirati
Drag cursor here to close