Sjeverna Koreja

그레이트 로켓: Kim Jong Un ''isprobao'' još jednu krstareću raketu

Kim je pregledao jednu od svojih flota u Istočnom moru, poznatom i kao Japansko more, i posmatrao kako posada izvodi vježbu lansiranja "strateških krstarećih projektila"
Vijesti / Svijet | 21. 08. 2023. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un posjetio je mornaričku jedinicu i nadgledao probu strateške krstareće rakete, izvještavaju državni mediji u ponedjeljak, uoči početka zajedničkih vojnih vježbi između Seula i Washingtona.

Kim je pregledao jednu od svojih flota u Istočnom moru, poznatom i kao Japansko more, i posmatrao kako posada izvodi vježbu lansiranja "strateških krstarećih projektila", javila je državna novinska agencija KCNA.

Vježba je "imala za cilj da ponovo potvrdi borbenu funkciju broda i karakteristike njegovog raketnog sistema i učini da mornari budu vješti u izvođenju misije napada u stvarnom ratu", navodi se u izvještaju.

Nije navedeno kada je posjeta obavljena, niti su dati dodatni detalji o tipovima lansiranih projektila -- iako je rečeno da su "brzo pogodili cilj bez greške".

Ali Seul je saopćio da je izvještaj KCNA "preuveličan i da sadrži mnoga odstupanja od istine".

- I Južna Koreja i Sjedinjene Države su pratile sve povezane znakove - koje smo unaprijed otkrili - u realnom vremenu - navodi se u saopćenju Zajedničkog štaba Južne Koreje.

Saopštenje Sjeverne Koreje uslijedilo je kada su u ponedjeljak počele godišnje vježbe Ulchi Freedom Shield, velike zajedničke vježbe Seula i Washingtona.

Kopirati
Drag cursor here to close