Užas

Katastrofa u Libiji: Broj poginulih u jednom gradu prešao 5.000

Ugledna humanitarna organizacija Norveško vijeće za izbjeglice (NRC) je situaciju u Libiji opisala kao "katastrofalnu".
Vijesti / Svijet | 12. 09. 2023. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj mrtvih od razornih poplava u istočnom libijskom gradu Derni dosegao je 5.200, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova vlade istočne Libije, a prenosi njemačka agencija dpa.

Podsjetimo, u katastrofalnim poplavama bez presedana koje su pogodile istok Libije poginulo je više od 5.200 ljudi, a najmanje 10.000 ih se smatra nestalima, prenosi Index.hr

Ministarstvo unutarnjih poslova istočne libijske vlade ranije je iznijelo podatak o najmanje 2300 poginulih, dok je procjenu od 10.000 nestalih dao Međunarodni Crveni križ.

Ugledna humanitarna organizacija Norveško vijeće za izbjeglice (NRC) je situaciju u Libiji opisala kao "katastrofalnu". Oluja Daniel prouzročila je razorne poplave diljem sjevernoafričke zemlje, uključujući gradove Bengazi i Dernu.

Direktor NRC-a za Libiju Dax Bennett Roque kaže da spasilački tim na terenu u Bengaziju kaže da su "deseci tisuća ljudi raseljeni bez ikakvih izgleda da se vrate kući". Katastrofa je pogoršana godinama sukoba u Libiji koje su ostavile malo resursa za nacionalnu izvanrednu situaciju poput ove, kaže NRC.

“Skupine za humanitarnu pomoć u Libiji kronično su nedovoljno financirane. Sada je vrijeme da pokažemo solidarnost s ljudima i pomognemo im na dugom putu oporavka", dodao je.

Libija je politički podijeljena između istoka i zapada, a javne službe su se raspale od pobune koju je 2011. podupirao NATO i koja je potaknula godine sukoba.

Međunarodno priznata vlada u Tripoliju ne kontrolira istočna područja.

Kopirati
Drag cursor here to close