Carme Forcadell

Kataloniju u neovisnost vodi žena

Forcadell je optužena za sudjelovanje i omogućavanje izglasavanja nezavisne republike Katalonije 27. listopada u katalonskom parlamentu u Barceloni.
Vijesti / Svijet | 17. 11. 2017. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell, koja se sa slobode brani od optužbi za pobunu protiv Španjolske, mogla bi postati novi lider boraca za neovisnost.

Kako prenosi Srna, ona će se kandidirati na parlamentarnim izborima 21. prosinca na listi Stranke za neovisnost - Katalonska republikanska ljevica (ERC), koja u anketama dobiva najviše glasova.

Forcadell je optužena za sudjelovanje i omogućavanje izglasavanja nezavisne republike Katalonije 27. listopada u katalonskom parlamentu u Barceloni.

Ona spada među 20 katalonskih dužnosnika kojima se sudi za pobunu protiv španjolske države.

Forcadell je provela noć u pritvoru pored Madrida, nakon čega je za nju uplaćena jamčevina od 150.000 eura pa se brani sa slobode.

Istovremeno, u pritvoru je, bez mogućnosti plaćanja jamstva, lider ERC-a i smijenjeni potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras.

Španjolska središnja vlada raspustila je katalonsku regionalnu vladu te preuzela upravljanje katalonskom administracijom do raspisanih prijevremenih izbora.

Anketa pokazuju kako bi na njima najviše glasova mogla dobiti upravo stranka Carme Forcadell - ERC, podsjećaju analitički portali.

Ta stranka se tradicionalno zalaže za odcjepljenje, ali ankete pokazuju da sama, ipak, neće osvojiti više od polovine mjesta u parlamentu pa će joj trebati savez s drugim strankama koje se zalažu za neovisnost.

Tako je 2015. ERC izašla na izbore zajedno sa strankom desnog centra PDeCAT u sklopu koalicije "Zajedno za Da".

Ta koalicija je potom, uz podršku antikapitalističke stranke CUP, imala 72 od 135 zastupnika u parlamentu, što joj je omogućilo izglasavanje neovisnosti.

Deklaraciju o neovisnosti poništio je španjolski Ustavni sud.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close