Dugotrajna operacija

Kaos u Mosulu: ISIL pali naftne bušotine, Koalicija bombardira, a narod masovno bježi

Vijesti / Svijet | 17. 10. 2016. u 14:29 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija predvođena SAD-om izvela zračne udare na položaje ISIL-a u akciji preuzimanja Mosula.

Vojna koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država jutros je izvela zračne udare na pozicije grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) istočno od Mosula, nakon što je irački premijer Haider al-Abadi najavio početak kampanje za preuzimanje grada.

Prema izjavi Zapovjedništva snaga Pešmergi regije Kurdistan, približno 4.000 boraca sudjeluje u akciji u Khaziru, istočno od Mosula.

Kurdska medijska organizacija Rudaw izvijestila je u ponedjeljak da su Pešmerge, uz pomoć koalicijskih zračnih udara, oslobodili sedam sela od ISIL-a u regiji Khazir.

"Došlo je vrijeme za pobjedu i operacija za oslobađanje Mosula je počela. Danas proglašavam početak ove pobjedničke operacije, koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma grupe Islamska država Irak i Levant", kazao je ranije Abadi u obraćanju koje je prenosila državna televizija, piše Al Jazeera.

Sjedinjene Američke Države i međunarodna koalicija koju predvode spremni su podržati Irak u teškoj borbi za oslobođenje Mosula, izjavio je američki ministar obrane Ash Carter.

Ključna bitka

"Ovo je ključni trenutak u borbi protiv ISIL-a. Uvjereni smo da će naši irački partneri svladati zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od ISIL-ove mržnje i brutalnosti", kazao je Carter.

"I dalje čujemo avione koji nadlijeću područje i izvode zračne udare, te intenzivnu artiljerijsku vatru. U tijeku su aktivne borbene operacije. Snage Pešmergi napreduju na više frontova. Nakon početnih uspjeha sada je napredovanje usporeno. Problem predstavljaju brojne eksplozivne naprave postavljene pored puta. Pešmerge napreduju veoma oprezno, dok ISIL pruža žestok otpor. Artiljerijom su gađali položaje Pešmergi, a zabilježena su i dva samoubilačka napada autobombama. Na sve načine pokušavaju usporiti snage koje napadaju. Kurdske snage koriste protutenkovsko naoružanje kako bi zaustavili pokušaje prolaska automobila-bombi. Kurdske snage su zauzele neka naselja, ali treba spomenuti da je riječ o selima koja se nalaze daleko od samog grada. Mosul je još udaljen nekoliko kilometara, i očigledno je da će ova operacija ići veoma sporo", javlja reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Pokretanje ove operacije označava početak bitke koja bi mogla biti najteža u dosadašnjem ratu protiv grupe ISIL.

ISIL zapalio naftne bušotine nadomak Mosula

SAD upozorava da će operacija preuzimanja Mosula vjerojatno trajati tjednima.

Također, borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zapalili su naftne bušotine u okrugu Al-Hamdaniya, jugoistočno od Mosula, neposredno nakon objave početka akcije za preuzimanje iračkog grada od te grupe.

Istovremeno, vojna koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država izvela je zračne udare na pozicije ISIL-a istočno od Mosula, piše Al Jazeera.

Masovni bijeg

Podsjetimo, Mosul je pod kontrolom ISIL-a od lipnja 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo približno dva milijuna stanovnika.

UN-OVA agencija za izbjeglice priopćila je u ponedjeljak da bi do 100.000 Iračana moglo pobjeći u Siriju i Tursku kako bi izbjegli vojni napad iračke vlade čija je svrha izbaciti Islamsku državu iz sjevernog grada Mosula.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) izdalo je apel za dodatnih 61 milijun dolara kako bi se nabavili šatori, peći i druge potrepštine za zimu za raseljene unutar Iraka i dvije susjedne zemlje.

"UNHCR je zabrinut da bi događaji u Mosulu mogli dovesti do toga da do 100.000 Iračana pobjegne prema Siriji i Turskoj."

"U tijeku je priprema planova u Siriji za primanje do 90.000 iračkih izbjeglica", navodi UNHCR.

Turska spremna za stotine tisuća mogućih izbjeglica iz Mosula

Potpredsjednik turske vlade Numan Kurtulmus izjavio je u ponedjeljak da je Turska spremna za stotine tisuća mogućih izbjeglica iz Mosula, piše Hina.

Međutim, Turska ne očekuje priljev izbjeglica ako se operacija provede "korektno", kazao je Kurtulmus novinarima.

Turska je opetovano upozorila da bi operacija u Mosulu mogla izazvati sektaške sukobe. Ankara je bila u sukobu s Bagdadom oko toga tko bi trebao sudjelovati u napadu na Mosul koji će uz američku podršku započeti ovog mjeseca.

Erdogan: "Nema govora da ostanemo po strani"

Turski predsjednik Tayyip Erdogan potvrdio je u ponedjeljak da će Turska sudjelovati u operaciji za vraćanje Mosula pod kontrolu iračke vlade.

"Bit ćemo dio te operacije, bit ćemo za stolom. Nema govora da ostanemo po strani", rekao je Erdogan.

Kazao je u petak da je Turska odlučna u tome da sudjeluje u planu koalicijskih snaga za oslobađanje iračkog grada Mosula od militanata Islamske države.

Mosul, dom 1,5 milijuna stanovnika, središte je samoproglašenog kalifata Islamske države od 2014. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close