Dramatično

Kaos u Izraelu: Građani palili autoceste, blokirali ključnu infrastrukturu, zauzeli aerodrom

McDonald's će početi zatvariti sve svoje restorane u Izraelu u podne po lokalnom vremenu, objavio je globalni lanac brze hrane na Twitteru.
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2023. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u Izraelu toliko je ozbiljna da ne bi bilo suviše dramatično reći da se radi o jednoj od najvećih političkih kriza od osnutka države.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odložio je današnje obraćanje javnosti, u kojem se očekivalo da će priopćiti obustavu zakona o reformi pravosuđa, nakon što su mu koalicioni partneri poručili da ne odstupi, objavio je izraelski kanal "Kanal 12".

Zauzeli aerodrom

Zbog toga što su sindikalci zauzeli aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu, došlo je do toga da su odloženi svi letovi iz Tel Aviva.

Istovremeno, najveći izraelski sindikat pokrenuo je štrajk širom zemlje u brojnim sektorima, priključivši se prosvjedima protiv plana vlade o reformi pravosuđa - navode Nezavisne.

McDonald's će početi zatvariti sve svoje restorane u Izraelu u podne po lokalnom vremenu, objavio je globalni lanac brze hrane na Twitteru.

Navode da potez povlače u skladu s pozivima sindikata na generalni štajk.

Stotinama tisuća prosvjednika, koji već tjednima neredima vrše pritisak na ultrakonzervativnu vladu Benjamina Netanyahua da odustane od kontroverzne reforme pravosuđa, ove je subote pristigla podrška ministra obrane Yoava Gallanta, zbog čega ga je premijer već u nedjelju razriješio dužnosti, piše Jutarnji.

Samo nekoliko sati nakon što je iz ureda premijera stigla štura obavijest o Gallantovoj smjeni, izraelski gradovi postali su poprište najdramatičnijih prosvjeda u povijesti te demokracije.

Ogorčeni građani palili su autoceste, blokirali ključnu infrastrukturu, a u Jeruzalemu su prosvjednici uspjeli probiti zaštitne barikade čija je zadaća bila zaštititi sigurnost rezidencije izraelskog premijera. Do ponoći su dekani vodećih istraživačkih sveučilišta najavili kako do daljnjega zatvaraju svoje institucije i pridružuju se otporu, najveći sindikat radnika Hisadrut za ponedjeljak je najavio generalni štrajk, a ostavku je promptno podnio i generalni konzul Izraela u New Yorku Asaf Zamir.

U pitanje dovedena nacionalna sigurnost države

''Podjele koje se šire našim društvom penetrirale su i u izraelske snage obrane zbog čega je u pitanje dovedena i nacionalna sigurnost države'' – rekao je Gallant u televizijskom obraćanju ovoga vikenda, čime je neslužbeno potvrdio kako sve veći broj rezervista, koji su ključni faktor izraelske zračne obrane, iz solidarnosti prema otporu protiv reforme pravosuđa odbija pozive na vojne vježbe, što nije zanemariva informacija ako se u obzir uzme činjenica da upravo o njihovom angažmanu ponajviše ovisi operativni kapacitet zemlje koja je gotovo uvijek u sukobu.

Netanyahu, koji je umjerenog Gallanta angažirao u pokušaju uvjeravanja zapadnih saveznika da njegova nova vlada neće skrenuti "baš toliko" u desno, svom je sad već bivšem ministru obrane najviše zamjerio što se nije više potrudio suzbiti pobunu među rezervistima.

''Svi se zajedničkim snagama moramo suprotstaviti otporu koji se javlja u vojsci'' – stoji u kratkoj izjavi premijera na društvenim mrežama, nakon koje više nije želio komentirati situaciju u zemlji.

Netanyahuova je odlučna smjena prvog ministra koji se usudio istupiti protiv prijedloga reforme pravosuđa samo još jedan u nizu dokaza kako je novi-stari premijer Izraela pod svaku cijenu odlučio već ovoga tjedna finalizirati njezinu prvu fazu i tako omogućiti izvršnoj vlasti, na čijem je on čelu, veću kontrolu u odabiru sudaca Vrhovnog suda.

Što Netanyahu želi postići?

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji, da bi stupio na snagu, mora proći tri runde glasanja u izraelskom parlamentu Knessetu. Jedan od najvažnijih elemenata njegovog reformskog paketa odnosi se na promjene sastava odbora koji je zadužen za imenovanje sudaca. Netanyahu želi vladajućoj većini u parlamentu, dakle svojoj stranici i koalicijskim partnerima, omogućiti da imaju većinu u dotičnom odboru, a samim time i da odlučuju o imenovanju sudaca.

S jedne strane, premijer i njegovi simpatizeri tvrde kako je riječ o reformi kojom će Vrhovni sud dobiti na legitimitetu, jer će demokratski izabrani dužnosnici posredno imenovati suce koje su Izraelci do sada smatrali elitnom skupinom "odcijepljenom od naroda".

 

Kopirati
Drag cursor here to close