Kraj "irske dobrodošlice"?

Kaos u Dublinu: Kakva je pozadina nasilnih nereda?

Vijesti / Svijet | 26. 11. 2023. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters / Nasilje na ulicama Dublina

Erupcija nasilja u Irskoj, koje je počelo nakon što je muškarac nožem ozlijedio petero ljudi, među kojima troje djece, zgrozila je ne samo tamošnju nego i međunarodnu javnost.

Policija je za nerede u središtu Dublina okrivila huligansku desničarsku frakciju.

O tome kakva je pozadina nasilnih prosvjeda i ima li to veze s protuimigrantskim raspoloženjem Iraca, u emisiji "Studio 4" govorio je vanjskopolitički analitičar Tomislav Sunić.

"Takva situacija napetosti osjeća se u svim europskim gradovima. Irska je mala zemlja, od 5 milijuna stanovnika, pridošlice čine 1 milijun, pretežno iz istočne i srednje Europe, ali i sjeverne Afrike, i ljudi se obično tada polariziraju. Ovo što se dogodilo nije bio nikakav desničarski ispad, to je obična floskula, nego je to bio sukob stanovništva europskog podrijetla s raznoraznim bandama čije je podrijetlo iz Afrike", rekao je Sunić.

Najviše okrivljuje policiju i vlasti koji nisu htjeli otkriti etničko podrijetlo osobe koja je počinila zločin.

"Toga imate svaki dan u dijelovima Francuske ili Švedske. Vlasti i mediji ne žele govoriti o etničkom podrijetlu počinitelja", naglasio je.

"Ne smijemo isključiti da će se to uskoro dogoditi i u Hrvatskoj", upozorio je.

"Multirasni eksperiment", rekao je Sunić, "jednostavno ne funkcionira. Smatra da stvara nepotrebnu mržnju među raznim etničkim skupinama".

Nizozemski antieuropski krajnje desni populist Geert Wilders počet će tražiti koalicijske partnere, nakon goleme izborne pobjede koja će imati široke posljedice u Nizozemskoj i Europi.

Wildersovi zapaljivi stavovi o islamu potaknuli su prijetnje smrću i on je godinama živio pod jakom policijskom zaštitom.

Proroka Muhameda nazvao je "pedofilom", islam "fašističkom ideologijom" i "zaostalom religijom", a u Nizozemskoj želi zabraniti džamije i muslimansku svetu knjigu Kuran.

"Postoji jedna zasićenost migrantima i on sad igra na tu kartu, čak i previše radikalno, to mi se ne dopada. Daje antimuslimanske izjave, zapaljujuće. On odgovara izvjesnim krugovima", rekao je Sunić i naglasio kako "Wilders ne može napraviti bitnu promjenu".

"Događaji koji se zbivaju na Bliskom istoku dolaze kao naručeni ekstremnoj desnici jer to na neki način otvara vrata da počnu jače udarati protiv islama i došljaka, što mislim da nije ispravno", dodao je Sunić.

Kopirati
Drag cursor here to close