Ide se na referendum

Kalifornija se dijeli na tri dijela?

Glasači će o ovom prijedlogu milijardera Tima Drapera odlučivati na biralištima krajem godine.
Vijesti / Svijet | 17. 06. 2018. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Hrvoje Bazina / La Jolla, San Diego

Prijedlog milijardera poznatog i po ulaganju u bitcoine Tima Drapera, nakon jednog neuspjelog pokušaja, ove će se godine pojaviti na glasačkim listićima. U studenom će tako građani Kalifornije izaći na birališta i glasovati o njegovom prijedlogu podjele Kalifornije na tri odvojene države.

Njegova kampanja Cal 3 prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, što mu nije uspjelo prije četiri godine. 2014. godine potrošio je 5,2 milijuna dolara na kampanju kojoj je bio cilj državu podijeliti na šest dijelova, no nije dobio mogućnost glasovanja o tom pitanju nakon što je od 1,4 milijuna prikupljenih potpisa njih samo 750.000 prošlo provjeru, piše The Guardian.

Ovaj je put Draper smanjio broj zemalja za polovicu, a navodno je nudio tri dolara po potpisu. Tri nove države, po njegovom planu i programu, tako bi bile Sjeverna Kalifornija, koja bi obuhvatila sjeverni dio zemlje, uključujući i San Francisco, Silicijsku dolinu i Sacramento; Južna Kalifornija, koja uključuje dio od Fresna do američko meksičke granice, te Kaliforniju, koja bi uključivala područje od Los Angelesa do Montereya.

"Ovaj bi projekt stanovnicima Kalifornije omogućio bolje obrazovanje, infrastrukturu i niže poreze", najavio je u svojoj izjavi u studenom prilikom pokretanja kampanje. "Nove vlade ove tri države dobile bi priliku za novi početak, ljudima bi mogli ponuditi niz inovacija i u konačnici im bolje služiti", naglašava Draper, prenosi Express.hr.

Ako njegov prijedlog prođe, bit će to prva podjela jedne američke države od trenutka kada se Zapadna Virginija odvojila od secesionističke Virginije tijekom građanskog rata u SAD-u. No to će biti tek početak dugotrajnog procesa. Naime, čak i ako na glasovanju ova ideja dobije dovoljan broj glasova birača, morat će proći još niz raznih prepreka, uključujući i odobrenje američkog Kongresa.

"Pretpostavljam kako glasači neće prihvatiti ovaj prijedlog, pa će to zapravo biti trošenje vremena uzalud. No u procesu neće biti ozlijeđenih, djece a ni životinja. Tako da je ovdje riječ o nekoj vrsti blesave vježbe, koja nije kobna ili smrtonosna", naglasio je Jim Newton, predavača javnih politika na Sveučilištu Kalifornija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close