Odustajanje

Kako je Trump uznemirio i zbunio saveznike

Sjeverna Koreja zajedničke vojne manevre SAD-a i svog južnog susjeda smatra provokacijom te se najava njihovog odgađanja ocjenjuje kao jedan od glavnih ustupaka američke strane.
Vijesti / Svijet | 13. 06. 2018. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nenadana odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da suspendira zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom, koja je, kako se čini, iznenadila Seul i američku vojsku, i dalje zbunjuje i uznemiruje saveznike.

Trump je to objavio nakon summita sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom u utorak u Singapuru, iako se to pitanje ne nalazi u zajedničkoj izjavi. Sjeverna Koreja zajedničke vojne manevre SAD-a i svog južnog susjeda smatra provokacijom te se najava njihovog odgađanja ocjenjuje kao jedan od glavnih ustupaka američke strane.

Američko ministarstvo obrane ubrzo je nakon Trumpove izjave saveznicima ohrabrujuće poručilo da “naši savezi ostaju čvrsti kao čelik”.

Japan je izrazio zabrinutost zbog Trumpove objave, a ministar obrane Itsunori Onodera je kazao da su vojne vježbe “igrale važnu ulogu u sigurnosti istočne Azije”. Poručio je da će Tokio nastaviti vršiti pritisak na Pjongjang zbog razvoja nuklearnog programa.

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina kasno sinoć je kazao da Seul traži pojašnjenje “značenja i namjere” Trumpovih komentara u kojima je također kazao da bi u konačnici želio američke trupe stacionirane u Južnoj Koreji vratiti kući.

Američko zapovjedništvo u Južnoj Koreji, USFK, priopćilo je da nije dobilo nikakve “nove smjernice” o redovitim vojnim vježbama u regiji, uključujući i manevre naziva “Ulchi Freedom Guardian” koje bi se trebale održati u kolovozu, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close