Taktike

Kako je propao američki Proxy war

Američki državni tajnik Mike Pompeo nagovarao je njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Macrona da sudjeluju u akciji…
Vijesti / Svijet | 11. 03. 2019. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka strategija Proxy war, odnosno ''rat tuđim rukama'', protiv Rusije nije moguća, jer europske sile odbijaju da u tome sudjeluju, a i Moskva je dala do znanja da bi, kao odgovor, gađala i američku teritoriju, pošto se tamo nalazi ''mozak operacije'', piše Sena.

Portali za političku analitiku, ali i neki američki mediji poput Bloomberga, objavili su informaciju da su Njemačka i Francuska odbile sudjelovati u američkoj akciji kroz Kerčki tjesnac, na ulazu iz Crnog u Azovsko more, smatrajući to nepotrebnom antiruskom provokacijom.


Američki državni tajnik Mike Pompeo nagovarao je njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Macrona da sudjeluju u toj akciji, što su oni prihvatili i poslali po jedan brod prema Krimu u svojstvu zajedničke vježbe.

Međutim, Ukrajina je smatrala kako to nije dovoljno, a onda su Merkel i Macron odbili poslati bilo kakve brodove.

Tako je propala namjera SAD da pokažu Rusiji da neće odustati od namjere da prolaz kroz kanal bude stalno otvoren, prenose diplomatski izvori.

Ipak, osnovna namjera Washingtona bila je da se rusko-njemački odnosi toliko pokvare da dođe u pitanje "Sjeverni tok 2", pošto bi veće sudjelovanje njemačkih brodova Rusija shvatila kao izravnu prijetnju.

Međutim, u Europi su ionako isfrustrirani namjerom SAD da razmjeste nuklearne rakete srednjeg dometa na Starom kontinentu, a to znači da će sve europske prijestolnice postati potencijalne mete ruskog odgovora.

Washington ne želi izravno sučeljavanje s Moskvom, pa ostaje jedino rat preko ''tuđih leđa'', odnosno Ukrajine, Gruzije, te ostalih europskih zemalja...

Iz Rusije je, međutim, stigla jasna poruka, ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će bilo kakav napad na Rusiju europskih saveznika SAD biti okarakteriziran i kao američki.

Tada će Rusija vojno odgovoriti po zapovjednim centrima u kojima se donose ključne odluke na teritoriji SAD. Tako je propala strategija Proxy war.

Lideri zemalja EU potpuno su svjesni da bi Europa najviše stradala u slučaju sukoba s Rusijom, što je i razlog zbog kojeg Ukrajina neće postati članica NATO-a.

Naime, europske zemlje ne žele obvezu da ulaze u rat po nahođenju bilo koga, a pogotovo ne Kijeva, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close