za dlaku

Kako je Erdogan u 15 minuta izbjegao smrt?

Vijesti / Svijet | 20. 07. 2016. u 13:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opuštajući se na terasi privatne vile s pogledom na pjenušavu vodu Marmaris mora, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nije mogao slutiti da će se dogoditi najmonumentalnijih 12 sati njegovog života.

No, nakon što je pao mrak nad luksuzni dom u popularnom turističkom mjestu Marmaris, predsjednik je primio telefonski poziv gdje mu je poručeno kako je njegov život u opasnosti, kao i budućnost Turske.

S druge strane linije bio je vojni zapovjednik koji ga je upozorio da su tri Blackhawk helikoptera s pobunjeničkim vojnicima su na putu da ga uhvate ili ubiju.

U panici, 62-godišnji turski predsjednik je pod oružanom stražom premješten u obližnji aerodrom, nakon čega su se tri helikoptera obrušila na mjesto gdje je predsjednik odsjeo.

No to nije bio kraj teroru, jer je turskom vođi rečeno kako će dva borbena zrakoplova F-16 pucati u nebo, ciljajući njegov zrakoplov.

Samo je strateškim razmišljanjem njegovih pilota izbjegnuta katastrofa, jer su oni prikrili identitet predsjedničkog zrakoplova i prevarili pobunjeničke pilote koji su mislili da se radi o putničkom mlažnjaku. Dva sata kasnije Erdogan je bio siguran u Istanbulu.



Pomisao da može biti ubijen ili čak zarobljen je najvjerojatnije došla do Erdogana kad je stigao u privatnu vilu u vlasništvu bivšeg vozača rallya Serkana Yazici.

Yazici, koji je u svojim 40-ima, poznaje predsjednika već više od tri desetljeća, a njegov otac Ibrahim, koji je umro od srčanog udara u 2012., bio je blizak prijatelj Erdogana zahvaljujući svojoj političkoj karijeri.

Ibrahim je bio član turskog parlamenta u dva mandata od 1996. do 2002. godine, prvo kao zamjenik desnog centra Domovinske stranke (ANAP) i pravi put stranke (DYP).

Njegova obitelj vlasnik je hotela Yazici Mares, kao i susjednog hotela, Grand Yazici Club u kojem je britanske turiste probudio zvuk paljbe kad su pobunjeni vojnici pokušali tražiti i ubiti Erdogana.

Erdogan je priznao kasnije kako je izbjegao moguću smrt za samo 15 minuta, a najviše zaslužan za to je telefonski poziv od zapovjednika Prve armije Umita Dundara sat vremena prije nego što je počeo državni udar.

Prema izvješćima u turskih medijia zapovjednik Dundar je predsjedniku javio kako su pobunjeni vojnici krenuli u vilu Marmaris kako bi Erdogana ubili ili zarobili.

Zapovjednik ga je uvjerio u svoju podršku govoreći mu: "Ti si naš legitimni predsjednik. Ja sam na vašoj strani, tu je veliki udar i situacija je izvan kontrole u Ankari. Dođite u Istanbulu, a ja ću osigurati pristup cestama i smještaj"

Erdogan je zatim prevezen automobilom do najbliže zračne luke u Dalamanu gdje je predsjednički zrakoplov Gulfstream IV bio spreman za polijetanje. U trenutku kada je Erdogan bio u zraku tri Blackhawk helikoptera su se približavali vidil Holiday.

Vojnici su upali u hotel u potrazi za turskim predsjednikom - ali stigli su 15 minuta prekasno.

The luxury villa where Erdogan hid as rebels tried to track him down

Kopirati
Drag cursor here to close