Rat u Iraku

Kako je 300 islamista branilo Ramadi sedam dana od napada 10.000 iračkih vojnika

Vijesti / Svijet | 29. 12. 2015. u 08:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prve fotografije iračkog grada Ramadija kojega je napokon osvojila iračka vojska pokazuju zapanjujuće razmjere sukoba.

Ramadi se nalazi stotinjak kilometara od Bagdada, a zauzele su ga postrojbe ISIS-a u svibnju ove godine. Tada je grad od preko 300.000 stanovnika napalo 600 pripadnika Islamske države, razbilo slabe iračke snage i držalo ga u okupaciji sve do prije par dana.

Nakon sedam mjeseci priprema napokon je prije tjedan dana 10.000 iračkih vojnika pomognuto zračnim napadima NATO-saveza pokrenulo akciju oslobađanja Ramadija. Grad je s druge strane branilo oko 300 vojnika ISIS-a. Nakon šest dana borbe, Ramadi je danas grad duhova, uništenih zgrada, razrovanih ulica i zapaljenih vozila, ali ovo je ogroman poticaj iračkom premijeru Haideru al-Abadiju i njegovoj vojsci koju su svi ismijavali nakon velikih gubitaka zemlje od strane ISIS-a od prošlog lipnja.

Iračka državna televizija pokazala je sinoć slavlje na ulicama Bagdada, Karbale i drugih gradova koji su slavili pobjedu oslobađanja Ramadija. Čestitku je vojnicima uputio predsjednik iračkog parlamenta Salim al-Juburi i najavio nastavak akcije prema Mosulu, trenutno najvećem gradu pod kontrolom ISIS-a u Iraku.

Oslobađanje Ramadija nije bilo nimalo lako. Napredak vojske bio je otežan i usporen uslijed stotina zamki, autobombi i snajperista skrivenih po gradu. Jedan je vojni časnik rekao kako je 260 improviziranih eksplozivnih naprava deaktivirala njegova postrojba na sjevernom ulazu u Ramadi dva dana prije kraja sukoba.

Napredovanje je otežalo i par tisuća civila koji su ostali u gradu i koje su islamisti koristili kao živi zid.

Vojnici ISIS-a su se koncertirali zadnjih dana na obranu vladinog kompleksa odakle su pružali posljednji otpor. Nakon bombardiranja, Iračani smatraju kako su ih neutralizirali ili su mnogi pobjegli.

Prema nekim procjenama vladinih snaga, posljednja 24 sata sukoba ubijeno je oko 50-tak islamista, a skoro 100 vladinih vojnika je primljeno u bolnicu.

Kopirati
Drag cursor here to close