Novaya Gazeta Europe

Kadirov je teško bolestan, ima nekrozu pankreasa

Kadirov je teško bolestan. Ima nekrozu pankreasa. To je navedeno u publikaciji "Novaya Gazeta Europe".
Vijesti / Svijet | 22. 04. 2024. u 20:14 | M.Š. | Bljesak.info
Od čega je Kadirov bolestan i tko će zauzeti njegovo mjesto?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U siječnju 2019. liječnici su Ramzanu Kadirovu dijagnosticirali nekrozu gušterače, tvrdi se u ovim novinama.

Iste godine Kadirov je znatno smršavio, što je prvi simptom aktivnog razvoja pankreonekroze, piše u tekstu. Službeno, informacije o zdravstvenim problemima čelnika Čečenije su demantirane. U ljeto 2020., poglavar Čečenije bolovao je od Covida i uz glavnu bolest imao "ozbiljne probleme s endokrinim sustavom".

Novinari su primijetili kako je u proljeće 2022. Kadirovljevo zdravlje počelo naglo pogoršavati. Kadirov se povećao.

"Oblik njegovog trbuha dobio je sve znakove pankreatogenog ascitesa, dobio je užasnu otežano disanje, počeo je teško govoriti, hodati sporo, odijevati se previše toplo za čečensku klimu."

Prema pisanju novinara, Apti Alaudinov, šef čečenskih specijalnih snaga i nedavno imenovani zamjenik načelnika Glavne uprave za vojno-politički rad Ministarstva obrane, priprema se zamijeniti Kadirova.

Tko je Ramzan Kadirov

Ramzan Akhmatovich Kadirov (rođen 5. listopada 1976.) ruski je političar i trenutni šef Čečenske Republike. Ranije je bio povezan s čečenskim pokretom za neovisnost, preko svog oca koji je bio muftija Čečenije kojeg su imenovali separatisti. On je general pukovnik ruske vojske.

Kadirov je sin bivšeg čečenskog predsjednika Akhmada Kadyrova, koji je promijenio stranu u Drugom čečenskom ratu ponudivši svoju službu administraciji Vladimira Putina u Rusiji i postao čečenski predsjednik 2003. Akhmad Kadyrov je ubijen u svibnju 2004. U veljači 2007. Ramzan Kadyrov zamijenio je Alu Alkhanova na mjestu predsjednika, nedugo nakon što je navršio 30 godina, što je minimalna dob za tu dužnost. Bio je angažiran u borbama za vlast s čečenskim zapovjednicima Sulimom Yamadayevom (umro 2009.) i Said-Magomedom Kakiyevom za ukupnu vojnu vlast, te s Alkhanovom za političku vlast. Od studenog 2015. član je Savjetodavnog povjerenstva Državnog vijeća Ruske Federacije.

Kadirov često koristi totalitarne i represivne taktike u svojoj vladavini Čečenskom Republikom. Tijekom godina bio je na meti kritika međunarodnih organizacija zbog niza kršenja ljudskih prava pod njegovom vladom, a Human Rights Watch nazvao je prisilne nestanke i mučenje toliko raširenim da predstavljaju zločine protiv čovječnosti.

Tijekom svog mandata zagovarao je ograničavanje javnog života žena i vodio anti-gej čistke u Republici. Kadirov je često optuživan za umiješanost u otmicu, ubojstvo i mučenje aktivista za ljudska prava, kritičara i njihovih rođaka, kako u Čečeniji, tako i u drugim regijama Ruske Federacije, kao i u inozemstvu, kroz političko korištenje policije i vojske snage. On javno negira te optužbe.

Kadirov je preuzeo hipermuški imidž u javnosti, često pozirajući s oružjem i vojnom odjećom ili pokazujući svoje bogatstvo i raskoš. Obitelj Kadirov znatno se obogatila tijekom vladavine Čečenskom Republikom; Ruska Federacija daje opsežna sredstva čečenskoj vladi, dok je razlika između čečenske vlade i Kadirova nejasna.

Kopirati
Drag cursor here to close