USA vs Kina

Još jedno zveckanje: Rat koji nije neizbježan

Na pitanje novinara je li sukob s Kinom neizbježan u Indo-Pacifiku, američki državni tajnik Antony Blinken odgovorio je: "Ništa nije neizbježno"
Vijesti / Svijet | 11. 02. 2022. u 11:19 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je da sukob s Kinom "nije neizbježan", ali da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici trebali podržavati jedni druge za sustav utemeljen na pravilima koji je ugrožen kineskom agresijom.

Blinken je u Canberri dao izjavu prije sastanka s ministrima vanjskih poslova Quad alijanse koju čine Australija, Indija, Japan i SAD.

Na pitanje novinara je li sukob s Kinom neizbježan u Indo-Pacifiku, Blinken je odgovorio: "Ništa nije neizbježno".

"Mislim da dijelimo zabrinutost da je Kina posljednjih godina djelovala agresivnije iznutra i u regiji", kazao je Blinken.

Istaknuo da je alijansa Quad spojena s "pozitivnom vizijom onoga što bi budućnost mogla donijeti" i "obećanjem da će braniti sustav utemeljen na pravilima za koji su uložili ogromno vrijeme i trud."

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je, s druge strane, optužilo Sjedinjene Države da koriste Quad kako bi prisilile druge zemlje da prihvate standarde američke demokracije.

Kopirati
Drag cursor here to close