I can't breathe

Još jedna presuda za ubojstvo Georgea Floyda

Thao je proglašen krivim za suučesništvo u ubojstvu iz nehaja drugog stupnja
Vijesti / Svijet | 07. 08. 2023. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši policajac iz Mineapolisa, Tou Thao, osuđen je danas na četiri godine i devet mjeseci zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je preminuo tijekom uhićenja 25. svibnja 2020. godine.

Thao je proglašen krivim za suučesništvo u ubojstvu iz nehaja drugog stupnja jer je sprječavao grupu prolaznika da priđu dok je policajac Derek Chauvin devet i pol minuta klečao na vratu Georgea Floyda koji je za to vreme molio za život i govorio da ne može da diše, prenosi Glas Amerike.

Floyd je prvobitno priveden zbog sumnje da je u obližnjoj prodavaonici koristio krivotvorenu novčanicu od 20 dolara, a njegovo uhićenje i smrt snimio je jedan od prolaznika.

  / Chauvin, Thao, Lane i Kueng | CNN

Ubojstvo je izazvalo prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Chauvin je 2021. godine proglašen krivim za ubojstvo, nakon čega je osuđen na 22 i pol godine zatvora zbog ubojstva drugog stupnja i još 21 godinu pol federalnoj optužbi za kršenje Floydovih prava.

Ostala dva policajca, Thomas Line i Alexander Kueng koji su držali Floyda dok mu je Chauvin klečao na vratu, prošle godine su se izjasnili krivim za suučesništvo u ubojstvu drugog stupnja.

Line je osuđen na tri i pol, a Kueng na tri godine zatvora.

Oni su također proglašeni krivim za kršenje Floydovig građanskih prava. Lane je po toj optužbi osuđen na dvije i pol godine, a Kueng na tri godine zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close