Južna Amerika

Još jedan kineski balon iznad Amerike

Vijesti / Svijet | 04. 02. 2023. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedan kineski špijunski balon primijećen je, ovoga puta iznad Latinske Amerike, tvrde iz Pentagona.

Podsjetimo, američka vlada jučer je objavila kako je detektirala sumnjivi špijunski balon na velikim visinama iznad kontinentalnog dijela SAD-a, a za koji se vjeruje da pripada Kini, prenosi Jutanji list.

"Imamo izvještaje o balonu iznad Latinske Amerike. Procijenili smo da je riječ o još jednom kineskom špijunskom balonu", rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder.

Pentagon nije precizirao točnu lokaciju balona, ali je američki dužnosnik rekao za CNN da se čini da trenutno ne ide prema SAD-u.

Američki državni tajnik Anthony Blinken kazao je da je razgovarao s kineskim diplomatom Wang Yijem, i "jasno stavio do znanja da je prisutnost ovog nadzornog balona u američkom zračnom prostoru jasno kršenje američkog suvereniteta i međunarodnog prava".

Rekao je da svijet očekuje da SAD i Kina odgovorno upravljaju svojim odnosima. SAD to čini i očekuje isto od Kine, poručio je Blinken.

"Sjedinjene Države nastavit će održavati otvorene linije komunikacije s Kinom, uključujući i rješavanje ovog incidenta koji je u tijeku", rekao je.

Kina izrazila žaljenje

''Glavni prioritet Washingtona je ukloniti balon iz zračnog prostora'', rekao je Blinken, ne dodajući kako bi to trebalo učiniti.

Kina je u petak izrazila žaljenje jer je njezin "civilni" balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji, a Blinken odgodio posjet Pekingu.

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Joe Biden odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak, piše HINA.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne meteorološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da "Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje".

Blinken je napomenuo i kako je rekao da je rekao Wangu da su "Sjedinjene Države predane diplomatskom angažmanu s Kinom i da planira posjetiti Peking kada to uvjeti dopuste". Međutim, ponašanje Kine uoči posjeta bilo je "štetno za sadržajne razgovore koje smo bili spremni voditi", zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close