Epidemija

Još dvoje stranih državljana umrlo od korona virusa

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Shuang je na konferenciji za novinare kazao da je do ponedjeljka evidentirano 27 stranaca zaraženih korona virusom.
Vijesti / Svijet | 10. 02. 2020. u 11:51 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kini je do sada od posljedica korona virusa (2019-nCoV) umrlo dvoje stranih državljanina, javlja Anadolu Agency (AA). Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Shuang je na konferenciji za novinare kazao da je do ponedjeljka evidentirano 27 stranaca zaraženih korona virusom.

Istaknuo je da je u Kini od posljedica korona virusa umrlo ukupno dvoje stranaca. Američki državljanin je umro 6. veljače, dok je dan ranije umro jedan Japanac.

Dodao je da je evakuirano troje stranih državljanina za koje je ustanovljeno da su zaraženi korona virusom. Bilans smrtno stradalih od posljedica zaraze korona virusom u Kini povećan je na 909 osoba. Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) priopćila je u ponedjeljak da je u protekla 24 sata preminulo 97 zaraženih osoba, čime se broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 909.

Navodi se i da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 40.171 pacijenta, među kojima je 6.500 u kritičnom stanju. Samo u protekla 24 sata potvrđen je najmanje 3.061 novi slučaj zaraze virusom. Pod nadzorom je 187.518 ljudi za koje se sumnja da nose opasni virus.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.

Kopirati
Drag cursor here to close