Velika Britanija

Johnson preustrojava vladu nakon brexita

"Premijer želi tim preustrojem postaviti temelje vladi, za sada i ubuduće", rekao je izvor iz Downing Streeta.
Vijesti / Svijet | 13. 02. 2020. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer Boris Johnson preustrojit će vladu u četvrtak te imenovati sastav za koji se nada da će ostvariti njegovu viziju za Britaniju nakon brexita i pomiriti podjele u Konzervativnoj stranci i zemlji.

Ne očekuje se da će preustroj biti tako eksplozivan kako to sugeriraju neki komentatori, na temelju javnosti dobro poznate želje njegova višeg savjetnika Dominica Cummingsa za radikalnom reorganizacijom vlade koja bi odgovarala Johnsonovoj agendi.

Umjesto toga, izvor iz njegova ureda rekao je da Johnson kani poticati nove talente, pogotovu među ženama, u mlađim vladinim redovima, dok će također nagraditi odane pristaše koji su mu pomogli osvojiti veliku većinu na prošlogodišnjim izborima.

Zasad se ne očekuju neke velike promjene.

"Premijer želi tim preustrojem postaviti temelje vladi, za sada i ubuduće", rekao je izvor iz Downing Streeta.

"Želi promovirati naraštaj talenata koji će biti dalje promovirani sljedećih godina. Želi nagraditi ove članove parlamenta koji su teško radili da ostvare prioritete ove vlade da ovu zemlju dignu na višu razinu i ostvare promjene za koje su ljudi glasali prošle godine", rekao je.

Nekoliko konzervativnih dužnosnika reklo je da sada nije vrijeme za radikalnu transformaciju vlade koju su mnogi očekivali. Cummings, koji je surađivao s Johnsonom u kampanji za brexit, dugo vremena se zauzimao za jezgrovite promjene.

To bi skupo stajalo, rekli su, a i remetilo bi stanje u trenutku kad Johnson mora biti u dobrim odnosima s onim glasačima koji su mu dali tako veliku većinu, od kojih su mnogi tradicionalno pristaše oporbene Laburističke stranke.

Osim toga želi voditi trgovinske pregovore s EU-om i SAD-om za koje promatrači u Bruxellesu i Washingtonu kažu da neće biti laki, te biti domaćin svjetskog samita za klimu COP26 u studenome.

Umjesto spajanja ministarstava, očekuje se da će Johnson promovirati zastupnike i ministre koji su ga podržali prije prošlogodišnjih izbora i koji se slažu s njegovom agendom.

Kopirati
Drag cursor here to close