Pitao glavne znanstvene savjetnike

Johnson: Postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Broj smrtnih slučajeva od Covid-19 u Britaniji bio je jedan od najviših službenih u svijetu.
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2023. u 20:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši premijer Boris Johnson pitao je glavne znanstvene savjetnike britanske vlade na početku pandemije da li se "poseban fen za kosu" može koristiti protiv Covida, objelodanjeno je u srijedu.

Kako se virus počeo širiti svijetom uožujku 2020., Johnson je s dužnosnicima video na YouTubeu na kome se fen koristi "za ubijanje Covida", kazao je njegov bivši glavni savjetnik Dominic Cummings.

Veliki broj smrtnih slučajeva od covida

Bivši britanski čelnik želio je da Chris Whitty, glavni medicinski dužnosnik Engleske, i Patrick Vallance, njen glavni znanstveni savjetnik, daju mišljenje o tome, tvrdi Cummings u izjavi dostavljenoj javnoj istrazi o Covidu.

Ispituje se učinak britanske vlade u borbi protiv virusa, što je dovelo do toga da je u Britaniji do sredine srpnja 2021. zabilježeno skoro 130.000 smrtnih slučajeva.

Broj smrtnih slučajeva od Covid-19 u Britaniji bio je jedan od najviših službenih u svijetu.

Cummings, koji je napustio Johnsonovu vladu krajem 2020. nakon što se posvađao s njim, iskoristio je svoju izjavu svjedoka na 115 stranica i osobno svjedočenje da napadne način na koji se njegov bivši šef borio s krizom.

''Loša točka je bila kada je širio video na kome tip tip puše specijalnim fenom u nos 'kako bi ubio Covid' i pitao CSA i CMO šta misle'' - izjavio je bivši pomoćnik, misleći na tvrdnje Whittyja i Valancea o fenovima i saunama koje ubijaju koronavirus od 19. ožujka 2020.

Cummings također tvrdi da je Johnson bio "izuzetno rastrojen" kada je virus prvi put pogodio Britaniju, zbog raznih osobnih i političkih problema.

''Morao je da završi razvod i zbog toga se borio s financijskim problemima'' – piše on.

''Bivša djevojka u medijima je iznosila optužbe na njegov račun. Njegova sadašnja djevojka je željela da finalizira objavu vjeridbe. Rekao je da želi da radi na svojoj knjizi o Shakespeareu'' - dodao je Cummings.

Istraga, kojom predsjedava umirovljeni viši sudac, trebalo bi da tijekom ove godine intervjuira Johnsona i sadašnjeg premijera Risjija Sunaka, koji je bio ministar financija tijekom pandemije.

Johnsona su prošle godine smijenili konzervativni zastupnici nakon niza skandala, uključujući takozvanu kontroverzu "Partygate" oko zabava u Downing Streetu koje su prekršile pravila karantina.

Ostavka

On je dao ostavku kao zastupnik u lipnju nakon što su zastupnici otkrili da ih je namjerno obmanuo u vezi s aferom.

Cummings se također suočio s kritikama, posebno zbog uvredljivog jezika otkrivenog u tekstualnim porukama iz tog vremena i njegove uloge u "toksičnoj kulturi'' u vrhovima britanske vlade.

''Dominantna kultura bila je mačo i herojska'' - izjavila je u srijedu Helen MacNamara, koja je bila jedna od najviših dužnosnika u zemlji.

''Bilo je pozitivno beskorisno kada je zemlji bilo potrebno promišljeno i razborito donošenje odluka'' – kazala je ona, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close