Panovi za susret

Joe Biden i kineski predsjednik Xi: Mogućnost sastanka “prilično velika”

Sastanak će uslijediti nakon niza posjeta američkih dužnosnika Kini,
Vijesti / Svijet | 06. 10. 2023. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Xi Jinping i Joe Biden

Bijela kuća provodi planove za susret američkoga predsjednika Joea Bidena i kineskoga čelnika Xi Jinpinga u San Franciscu sljedećeg mjeseca, dok dvije zemlje nastoje stabilizirati svoje odnose, izvijestio je Washington Post.

Veze između dvaju najjačih gospodarstava na svijetu proteklih su godina postale napete zbog niza pitanja, među kojima su i pitanja Tajvana, izvorišta pandemije covida 19, ljudskih prava i trgovinskih tarifa.

Washington Post citirao je izjave neimenovanih američkih dužnosnika, od kojih je jedan rekao da je mogućnost sastanka “prilično velika”.

“Pokrećemo proces” planiranja, rekao je dužnosnik, prenosi Hina.

Sastanci

Sastanak će uslijediti nakon niza posjeta američkih dužnosnika Kini, poput onoga državnog tajnika Antonyja Blinkena u lipnju, ministrice financija Janet Yellen u srpnju i ministrice trgovine Gine Raimondo u kolovozu.

Nedavno se Blinken sastao i s kineskim potpredsjednikom Han Zhengom u New Yorku, a američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiom na Malti.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom izvješća Washington Posta. Ni Bijela kuća nije imala komentar.

Biden i Xi zadnji pust su se sastali na marginama summita G20 u Indoneziji u studenom 2022., što je bio njihov prvi susret nakon Bidenova preuzimanja dužnosti predsjednika. Prije toga pet puta su razgovarali telefonom ili putem video konferencije.

Potrebno dovoljno iskrenosti

Kineska sigurnosna agencija prošlog je mjeseca natuknula da svaki sastanak Xija i Bidena ovisi o tome hoće li SAD “pokazati dovoljno iskrenosti”.

Američki dužnosnici poput Raimondo i Yellen nedavno su rekli da se SAD ne želi udaljiti od Kine, ali Peking je izrazio zabrinutost zbog američkoga odobrenja za prodaju oružja i vojno financiranje Tajvana.

San Francisco će u studenom biti domaćin summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC), na koji bi mogao doći i Xi. on je nedavno izbjegao summit G20 u New Delhiju na kojemu je bio Biden.

Kopirati
Drag cursor here to close