Prijetnja?

Je li se Amerika prepala BRICS-a?

Dok se piše kako zanimanje za BRICS raste, u SAD-u ne vide prijetnju, ali su obećali financiranje svijeta kroz Svjetsku banku i MMF.
Vijesti / Svijet | 29. 08. 2023. u 20:20 Bljesak.info | R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države utrkuju se da poboljšaju svoje poruke u svijetu u razvoju kako grupacija BRICS raste, iako malo tko u Washingtonu vidi neposrednu prijetnju od kluba koga podržavaju Kinezi.

BRICS - Brazil, Kina, Indija, Rusija i Južna Afrika - usuglasili su se na samitu prošli tjedan da dodaju još šest članova, što je kineski predsjednik Xi Jinping nazvao povijesnim trenutkom među velikim ekonomijama u usponu koje osporavaju poredak predvođen Zapadom.

Amerika će pojačati financiranje svijeta

Dok su se čelnici BRICS-a sastajali u Johannesburgu, administracija predsjednika Joea Bidena obnovila je obećanja da će pojačati financiranje svijeta u razvoju kroz Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

Pročitajte još

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan obećao je da će se boriti za reformu zajmodavaca sa sjedištem u Washingtonu na predstojećem samitu Grupe 20 u New Delhiju - jačajući ulogu obje institucije koje podržavaju SAD, i koje okupljaju i bogate i siromašne zemlje i Indiju, ključnu članicu oba kluba.

Sjedinjene Države također naglašavaju povlačenje Rusije iz dogovora koji podržavaju UN da se omogući izvoz žitarica iz Ukrajine u zemlje u razvoju, gdje su neke zemlje dovele u pitanje prioritet Zapada da šalje milijarde dolara naoružanja u Kijev.

Washington je javno umanjio ekspanziju BRICS-a, navodeći samo da zemlje mogu birati svoje partnere.

Sullivan je, primjećujući velike političke razlike među zemljama, ranije izjavio novinarima:

"Ne gledamo na BRICS kao na neku vrstu geopolitičkog rivala Sjedinjenim Državama ili bilo kome drugom".

BRICS - rješenje za nezadovoljene potrebe

Stručnjaci, međutim, kažu da je ekspanzija BRICS-a barem pokazala potražnju za novim načinom rješavanja nezadovoljenih potreba, na ekonomskom, ako ne i sigurnosnom frontu, prenosi AFP.

Više od 40 zemalja izrazilo je interes za članstvo u BRICS-u, a 22 zemlje su formalno zatražile prijem u blok koji danas čini oko 40 posto svjetske populacije i četvrtinu globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Riječ je o raznovrsnoj skupni potencijalnih kandidata, uglavnom motiviranih željom da se izjednače globalni uvjeti, koje mnogi smatraju namještenima na njihovu štetu, te su privučeni BRICS-ovim obećanjem za uravnoteživanjem svjetskog poretka. Vodeći njemački kreatori politike odbacili su strahove od širenja BRICS-a najavljenog za 2024. godinu, ukazujući umjesto toga na Rusiju i Kinu, dva giganta koje vide kao pravu prijetnju, piše Euractiv.

Još šest zemalja pridružit će se BRICS-u, klubu ekonomija u razvoju - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika -  2024. godine, uključujući Iran i Saudijsku Arabiju, objavile su prvobitne članice na kraju svog posljednjeg samita u četvrtak. 

Dodik zainteresiran

Ranije se i predsjednik RS Milorad Dodik oglasio se na platformi X (bivši Twitter) gdje predložio da BiH podnese zahtjev za članstvo u BRICS-u.

"Europska unija ima alternativu. S obzirom na to da se iz Bruxellesa ispostavljaju uvijek novi i nejasni uvjeti za prijem u Europsku uniju, smatram da BiH treba podnijeti zahtjev za članstvo u BRICS. Vjerujem da bi bila primljena prije nego u EU". "Narednih dana predstavnici institucija iz Republike Srpske poslat će organima BiH prijedlog da se razmotri takva inicijativa", napisao je Dodik. 

Inače, srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić rekao je da je bajka da će se Srbija pridružiti BRICS-u ili Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO), naglašavajući kako ona želi biti članica Europske unije te osuđuje napad na Ukrajinu.

''Stvarno vjerujete u te bajke da ćemo mi pristupiti BRICS-u ili Šangajskoj organizaciji? To je bajka, to nije realno, rekao je Dačić na Bledskom strateškom forumu, na panelu o zapadnom Balkanu. Riječ je o dvije organizacije koje okupljaju Rusiju, Kinu i Indiju, uz niz drugih zemalja, te se smatraju antipodom zapadnim integracijama. Srbija je u Europi i mi želimo biti članica EU-a, to je valjda normalno'', kazao je Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close