Šerijat

Javna smaknuća, rezanje udova… Afganistan najavio provedbu islamskih zakona

Hudud se odnosi na prekršaje za koje su, prema islamskom zakonu, propisane određene vrste kazni, dok se qisas prevodi kao 'oko za oko'.
Vijesti / Svijet | 14. 11. 2022. u 12:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afganistanski vrhovni vođa naredio je sucima da u potpunosti provedu aspekte islamskog zakona koji uključuju javna pogubljenja, kamenovanja i bičevanja te amputaciju udova za lopove, rekao je glasnogovornik vrhovnog vođe talibana.

Zabihullah Mujahid objavio je sinoć na Twitteru da je "obavezna" naredba Hibatullaha Akhundzade došla nakon što se tajnoviti vođa sastao s grupom sudaca.

Akhundzada, koji se nije pojavio u javnosti otkako su se talibani vratili na vlast u kolovozu prošle godine, vlada dekretom iz Kandahara, rodnog mjesta pokreta i duhovnog središta.

Talibani su obećali mekšu verziju oštre vladavine koja je karakterizirala njihov prvi boravak na vlasti, od 1996. do 2001., ali su postupno smanjivali prava i slobode.

''Pažljivo pregledajte dosjee lopova, otmičara i pobunjenika. One dosjee u kojima su ispunjeni svi šerijatski (islamski) uvjeti za prekršaje hududa i qisasa, dužni ste provesti'', citirao je Mujahid Akhundzada, javlja AFP.

Ponovio je da je ovo odredba šerijata i njegova zapovijed, koja je obvezna.

Hudud se odnosi na prekršaje za koje su, prema islamskom zakonu, propisane određene vrste kazni, dok se qisas prevodi kao 'oko za oko'.

Hudud zločini uključuju preljub i lažno optuživanje nekoga za njega, te pijenje alkohola, krađu, otmicu i pljačku na cesti, otpadništvo i pobunu.

Qisas pokriva, između ostalog, ubojstvo i namjerno ozljeđivanje, ali također dopušta obiteljima žrtava da prihvate naknadu umjesto kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close