Sa 100 na 1000 km

Japan mijenja ustav i prerađuje rakete da mogu letjeti do Kine

Japan, koji u skladu sa svojim poslijeratnim ustavom kojim se odriče rata vojsku smije koristiti samo za samoobranu, proteklih godina povećao je svoje vojne izdatke i zauzeo odlučniju strategiju.
Vijesti / Svijet | 21. 08. 2022. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japan razmatra raspoređivanje 1000 krstarećih projektila dugog dometa kako bi ojačao svoju sposobnost protunapada protiv Kine, izvijestio je u nedjelju list Yomiuri.

HINA prenosi kako bi se postojeće oružje modificiralo da mu se poveća domet sa 100 na 1000 kilometara, piše dnevnik pozivajući se na vladine izvore.

Oružje, koje bi lansirali brodovi ili zrakoplovi, bilo bi stacionirano uglavnom oko južnih otoka Nansei i moglo bi dosegnuti obalna područja Sjeverne Koreje i Kine, rekao je Yomiuri.

Japan, koji u skladu sa svojim poslijeratnim ustavom kojim se odriče rata vojsku smije koristiti samo za samoobranu, proteklih godina povećao je svoje vojne izdatke i zauzeo odlučniju strategiju. Ali suzdržao se od raspoređivanja projektila dugog dometa, u okviru svojih ograničenja oružja koja mogu pogoditi mete na stranom tlu.

Regionalne napetosti porasle su ovaj mjesec nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi samoupravnom Tajvanu na koji Kina polaže pravo.

Peking je lansirao projektile blizu Tajvana i u ekskluzivnu gospodarsku zonu Japana.

Kopirati
Drag cursor here to close