Napeto u Ukrajini

Janukovič tvrdi da vojnici neće slušati zločinačka naređenja; zamrznuta imovina njegovog sina

Vijesti / Svijet | 11. 03. 2014. u 10:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski časnici i vojnici odani svojoj zakletvi neće slušati zločinačka naređenja pučističke vlade u Kijevu, izjavio je novinarima u utorak svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Dodao je da je on legitimni šef države i da također ostaje vrhovni zapovjednik ukrajinskih opružanih snaga, prenosi Russia Today.

''Još sam živ i još sam legitimni predsjednik'', izjavio je Janukovič tijekom obraćanja medijima u južnom ruskom gradu Rostov na Donu.

Janukovič je optužio zapadne dužnosnike koji su priznali vladu u Kijevu, usprkos načinu na koji je došla na vlast i njenim vezama s desničarskim radikalima.
''Jeste li slijepi? Jeste li ste zaboravili što je fašizam?'', kazao je.

On je kritizirao Washington zbog odluke da omogući kredit od milijardu dolara novim vlastima u Kijevu, rekavši da američki zakon zabranjuje financijsku podršku svakoj vladi koja je došla na vlast u vojnom udaru, svrgavajući legitimno izabranog šefa države.

Janukovič je izjavio da će uložiti žalbu američkim zastupnicima zbog takvog kršenja zakona.

Upozorio je da se Ukrajinci suočavaju s ozbiljnim padom životnog standarda zbog mjera ekonomske štednje koje će Kijev morati poduzeti kako bi osigurao zapadnu pomoć. Vlasti će optuživati Janukoviča a vjerojatno i Rusiju zbog toga, prognozirao je on, dodajući da će to biti lažne optužbe.

On je također spomenuo prkos građana na Krimu i u istočnoj Ukrajini prema Kijevu, rekavši da te regije neće slušati nezakonitu vladu "čak i pod prijetnjom oružja".

On nije ni podržao ni osudio predstojeći referendum na Krimu o tome da li će biti neovisan od Ukrajine i pridružiti se Ruskoj Federaciji.

Ukrajina: Fabius prijeti Rusiji novim sankcijama od ovog tjedna

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je zaprijetio u utorak Rusiji novim sankcijama, možda "od ovog tjedna", ako ona ne odgovori na zapadne prijedloge za smirivanje situacije u Ukrajini.

''Poslali smo putem posrednika (američkog državnog tajnika) Johna Kerryja prijedlog Rusima'', u pogledu zaustavljanja eskalacije, rekao je Fabius na Radio France Internationalu, ali nije precizirao od čega se sastoje ovi prijedlozi.

''Oni nisu još odgovorili. Ako oni odgovore pozitivno, John Kerry će otići u Moskvu, i sankcije neće biti trenutne. Ako oni ne odgovore ili odgovore negativno, bit će uključene sankcije, koje bi mogle biti poduzete od ovog tjedna'', naglasio je on.

Ove sankcije "će se sastojati od zamrzavanja imovine i sankcija koje će se odnositi na putovanja, u pogledu viza", detaljno je objasnio ministar.

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak optužile Rusiju da ne drži do prijedloga koje je predstavio John Kerry prošli tjedan svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, s ciljem ublažavanja sukoba u Ukrajini. Glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki je odbila dati pojedinosti kompletnog popisa ovih "ideja".

Lavrov je izjavio u ponedjeljak da će Rusija predstaviti "svoje prijedloge", ne dajući više pojedinosti, ali se činilo da odbija princip kontaktne grupe koji su tražili njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Barack Obama.

U zapadnim prijedlozima, "sve je bilo formulirano u smjeru navodnog sukoba Rusije i Ukrajine", izjavio je Lavrov, inzistirajući na činjenici da je nova ukrajinska vlast proizašla iz "državnog udara".

Šef francuske diplomacije je ponovo potvrdio da je "protuzakonit" referendum o eventualnom pripajanju ovog ukrajinskog poluotoka Rusiji, planiranom za nedjelju na Krimu. "Jedino legitimno glasanje je 25. svibnja za predsjednika republike Ukrajine", oštro je rekao on i naglasio da sadašnja ukrajinska vlada ima "puni legitimitet".

Švicarska: Zamrznuta imovina još devet Ukrajinaca, među kojima i Janukovičevog sina

Švicarska je priopćila da je zamrznula imovinu i bankovne račune još devet Ukrajinaca osumnjičenih za kršenje ljudskih prava i pronevjeru sredstava, među njima je i Viktor Janukovič, sin bivšeg svrgnutog predsjednika, koji ima isto ime kao i njegov otac.

Među drugim osobama obuhvaćenim švicarskom federalnom naredbom se nalazi sin bivšeg premijera Mykola Azarova, Oleksii.

Imena Oleksandera Jakimenka, bivšeg šefa ukrajinskih sigurnosnih službi, Artema Pčonka, sina bivšeg glavnog tužitelja Ukrajine, kao i dva bivša savjetnika Viktora Janukoviča se nalaze na popisu švicarskih vlasti od devet osoba.

Švicarska je već poduzela mjere zamrzavanja imovine drugih Ukrajinaca krajem veljače.

Švicarska je odlučila da zamrzne osobnu imovinu i ekonomska sredstva Viktora Janukoviča i njegovog sina Aleksandra, kao i 18 dužnosnika, od kojih je jedanaest ministara. Iznos sredstava nije objavljen.

Ako je imovina zaista nelegalno stečena, ona će biti vraćena Ukrajini, precizirala je švicarska vlada.

Trebat će međutim donijeti kaznenu presudu.

Švicarska je izrazila spremnost na blisku suradnju s ukrajinskim vlastima da bi postigla ovaj cilj što je brže moguće.

Kopirati
Drag cursor here to close