Riješena neriješena pitanja

Jamajka "nastavlja dalje" bez Britanskog Carstva

Jamajka je jedna od 15 država na čijem je čelu kraljica Elizabeta. Odlazak Jamajke uslijedio je nakon što se na to odlučila karipska država Barbados koja se proglasila republikom u studenom prošle godine.
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2022. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Premijer Jamajke Andrew Holness prozvao je trodnevni posjet Williama

Jamajka „nastavlja dalje“ i prigrlila je svoju sudbinu neovisne države, rekao je premijer te otočne zemlje britanskom princu Williamu.

Premijer Jamajke Andrew Holness prozvao je trodnevni posjet Williama otoku prilikom za razgovor o „neriješenim pitanjima“.

Posjet člana britanske kraljevske obitelji popraćen je prosvjedima zbog britanske kolonijalne vladavine obilježene trgovinom robljem. Prosvjednici zbog toga od Londona traže reparacije.

William je u jamajačkoj prijestolnici Kingstonu izrazio „žalost“ zbog britanske uloge u trgovini robljem.

„Želim izraziti svoju duboku žalost. Ropstvo je bilo gnjusno i nije se nikad trebalo dogoditi“, rekao je princ, nazvavši to zločinom „koji zauvijek baca mrlju na britansku povijest“, prenosi Hina.

Stotine tisuća afričkih robova dovedeno je na Jamajku tijekom britanske vladavine kako bi u neljudskim uvjetima radili na tamošnjim masivnim plantažama.

Reuters piše kako su Britanci preko Atlantskog oceana na zapadnu polutku ukupno doveli tri milijuna afričkih robova, a veliki dio njih umro je po putu.

William je rekao da je njegova baka, kraljica Elizabeta II., „duboko naklonjena“ Jamajci i slavi doprinos jamajačke dijaspore Britaniji.

Holness je, pak, kazao da je prijelaz njegove države na republikanski model pitanje vremena.

„Neizbježno je da ćemo ići naprijed i postati republika, što će biti ispunjenje volje jamajačkog naroda i naših ambicija da budemo neovisna, razvijena i prosperitetna zemlja“, napisao je premijer nakon susreta s Williamom. 

Jamajka je jedna od 15 država na čijem je čelu kraljica Elizabeta. Odlazak Jamajke uslijedio je nakon što se na to odlučila karipska država Barbados koja se proglasila republikom u studenom prošle godine. Na toj ceremoniji sudjelovao je Williamov otac Charles.

Kopirati
Drag cursor here to close