Istraga

Izvještaj Pentagona: 135.000 pripadnika američke vojske žrtve seksualnog uznemiravanja

Broj žrtava seksualnog napada uključuje 65.400 žena i 69.600 muškaraca.
Vijesti / Svijet | 03. 07. 2021. u 08:55 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 135.000 aktivnih pripadnika američke vojske bili su žrtve seksualnog napada od 2010. godine, objavljeno je u petak u izvještaju Pentagona u kojem se navodi da je američki predsjednik Joe Biden zatražio uklanjanje slučajeva seksualnih napada iz vojnog komandnog lanca.

Broj žrtava seksualnog napada uključuje 65.400 žena i 69.600 muškaraca. U izvještaju Nezavisne revizijske komisije o vojnim seksualnim napadima (IRC) navodi se da je oko 509.000 pripadnika aktivne službe bilo predmet seksualnog uznemiravanja.

U izvještaju se navodi da stotine tisuća pripadnika službe koji su doživjeli seksualne povrede jasan dokaz da se kultura nije promijenila, kao i da nedostaje napredak u rješavanju seksualnih napada u vojsci.

Biden je rekao da bi istraga i kazneno gonjenje u slučajevima seksualnih napada sada trebali biti uklonjeni iz nadležnosti vojnog lanca komandovanja, a time bi se bavili nezavisni vojni odvjetnici.

Predsjednik je pozvao Kongres da provede "potrebne reforme i promoviše radno okruženje bez seksualnih napada i uznemiravanja za svakog hrabrog pripadnika službe".

"Seksualni napad je zloupotreba moći i uvreda za našu ljudskost. A seksualni napad u vojsci dvostruko je štetan jer uništava jedinstvo ključno za funkcioniranje američke vojske i našu nacionalnu obranu", rekao je Biden.

Dodao je da dok su se svi gnušali ove pošasti, pogoršavale su se statistika i priče.

"Potrebne su nam konkretne akcije koje iz temelja mijenjaju način na koji postupamo s vojskom", dodao je on.

Promjene koje je Biden izložio su iz izvješća IRC-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close