Sukob

Izraelsko-palestinski sukob ušao u drugi tjedan

Izrael je noću izveo snažne zračne napade na Gazu, enklavu kojom vlada islamistički pokret Hamas, a militanti su ispalili 60 raketa na izraelske gradove...
Vijesti / Svijet | 17. 05. 2021. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je bombardirao podzemne tunele kojima se koristi Hamas, a palestinski militanti nastavili su raketirati izraelske gradove u ponedjeljak na početku drugog tjedna oružanog sukoba dok međunarodna zajednica poziva na hitan prekid vatre.

Izrael je noću izveo snažne zračne napade na Gazu, enklavu kojom vlada islamistički pokret Hamas, a militanti su ispalili 60 raketa na izraelske gradove, što je znatno manje u odnosu na 120 do 200 prethodne dvije noći, navode izraelski izvori.

Palestinska tvornica spužve na sjeveru Gaze pogođena je jutarnjim zračnim napadima i vatrogasci su gasili požar.

Jedan je Palestinac ubijen u zračnom napadu u ponedjeljak ujutro, rekli su medicinski izvori.

Val intenzivnog bombardiranja

Rakete su iz Gaze bile ispaljene na izraelske gradove Beershebu i Ashkelon, a Izrael je rekao je bombardirao 15 kilometara podzemnih tunela kojima se koristi Hamas.

Izrael je također rekao da je pogodio devet stanova visokopozicioniranih zapovjednika Hamasa.
U Gazi su stanovnici uz sirene pohrlili kupiti hranu i osnovne potrepštine.

"Djeca cijelu noć nisu spavala kada je stao val intenzivnog bombardiranja", rekla je 50-godišnja Umm Naeem, majka petero djece. "To što nam rade je previše, no Jeruzalem zaslužuje sve žrtve".

Zdravstveni djelatnici u Gazi rekli su da je u sukobima od prošlog tjedna poginulo 198 osoba, uključivo 58 djece i 34 žene.

U Izraelu je poginulo deset osoba, od kojih dvoje djece.

Hamas je počeo raketirati Izrael u ponedjeljak, nakon višetjednih napetosti zbog sudske odluke o deložaciji nekoliko palestinskih obitelji u Istočnom Jeruzalemu radi smještaja izraelskih doseljenika i sukoba policije s Palestincima tijekom ramazana blizu džamije Al Aksa, koja je treće najsvetije mjesto za muslimane.

Svijet s velikom zabrinutošću poziva na hitan prekid sukoba pošto su zračni udari u Gazi razorili u nedjelju nekoliko domova u kojima su poginule 42 osobe, a među njima desetero djece, te zbog stalnih raketiranja izraelskih gradova.

"Sve strane moraju deeskalirati napetosti - nasilje mora prestati odmah", poručio je američki državni tajnik Antony Blinken.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u više je navrata ponovio da će kampanja trajati "svom snagom" radi odvraćanja palestinskih militanata kako bi se spriječio dalji sukob s Hamasom i da će "to potrajati".

Održivi mir

"SAD neumorno diplomatskim kanalima pokušava zaustaviti ovaj sukob jer vjeruje da Izraelci i Palestinci imaju jednako pravo živjeti sigurno", rekla je u nedjelju američka veleposlanica pri UN-u na virtualnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a poručivši da Washington radi na postizanju održivog mira.

Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju na trećoj hitnoj sjednici o izraelsko-palestinskom sukobu u tjedan dana nije uspjelo usuglasiti zajedničku deklaraciju ni prijedloge koji bi brzo vodili okončanju nasilja.

Otvarajući sjednicu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je na rizik od izbijanja "nekontrolirane sigurnosne i humanitarne krize" u regiji ako se brzo ne postigne prekid vatre i pozvao na hitno zaustavljanje "bezumnog ciklusa prolijevanja krvi, terora i razaranja".

Washington, snažan saveznik Izraela, bio je izoliran u Vijeću UN-a i u tjedan dana odbacio je dva nacrta zajedničke deklaracije koje su predložile tri članice Vijeća sigurnosti, tvrdeći da bi takva deklaracija naštetila diplomaciji.

Jordanski kralj Abdullah rekao je da njegova zemlja sudjeluje u intenzivnoj diplomaciji radi zaustavljanja krvoprolića ne navodeći pojedinosti.

Izrael tvrdi da je u tjedan dana ispaljeno 3150 raketa iz pojasa Gaze na izraelski teritorij, a najveći dio njih pao je na Gazu ili ga je presreo izraelski proturaketni štit "Željezna kupola".

Hamas, kojega i Europska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom, kaže da su rakete "odmazda za agresiju na civile" u Gazi.

Izrael tvrdi da su civilne žrtve kolateralne i da je ciljao podzemne tunele kojima se koristi Hamas, koji je tunele sagradio ispod kuća te su se one urušile.

U intervjuu za američku mrežu CBS izraelski premijer Netanyahu odbacio je kritike zbog rušenja zgrade s uredima stranih medija u Gazi rekavši da je to bila sasvim legitimna meta jer su u njoj bili uredi Hamasa.

Te izraelske napade osudile su broje novinarske udruge, a američka agencija Associated press zatražila je neovisnu istragu i predočenje dokaza, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close