Ubijeno preko 23.000 Palestinaca

Izraelski stručnjak: Nema naznaka slabosti ili povlačenja Hamasa

Odgovarajući na pitanje o tome gdje se nalazi vođa Hamasa Yahya al-Sinwar, Aviad je izjavio da bi on mogao biti "bilo gdje u Gazi".
Vijesti / Svijet | 06. 01. 2024. u 16:31 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski stručnjak za Hamas Guy Aviad tvrdi da još uvijek nema naznaka slabosti ili povlačenja palestinskog pokreta otpora u Pojasu Gaze.

Uprkos tome što su izraelske snage ubile skoro 23.000 Palestinaca od prekograničnog napada 7. listopada, Aviad, koji je autor knjige o Hamasu, izjavo je za izraelski Kanal 12 da je Hamas "zadovoljan i ujedinjen" trenutnom situacijom u Gazi, dodajući da nema naznaka "slabosti ili povlačenja".

Aviad je izjavio kako "izgleda da je druga strana samouvjerena", uzimajući u obzir insistiranje vodstva Hamasa na povezivanju pregovora s potpunim prekidom vatre u enklavi, jer je izraelska vojska posljednji put okončala jednonedjeljnu humanitarnu pauzu 1. prosinca bombardovanjem Khan Younisa u Gazi.

Odgovarajući na pitanje o tome gdje se nalazi vođa Hamasa Yahya al-Sinwar, Aviad je izjavio da bi on mogao biti "bilo gdje u Gazi" i ponovio tvrdnje izraelskih dužnosnika, rekavši da "postoje stotine kilometara podzemnih tunela" u Gazi .

Uprkos pokretanju kopnene operacije krajem listopada, Izrael još nije pružio konkretne dokaze o Hamasovim tunelima.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari je 27. listopada izjavio da je pet bolničkih zgrada direktno uključeno u aktivnosti Hamasa i da se zgrade nalaze na vrhu podzemnih tunela.

Međutim, nijedna od pet bolnica koje je Hagari identificirao nije bila povezana s mrežom tunela, prema istraživačkim izvještajima "The Washington Posta" objavljenim 21. prosinca. Štoviše, nema dokaza da se tunelima moglo pristupiti sa bolničkih odjeljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close