Napetosti

Izraelski nacionalni 'marš pod zastavama' provokacija za Palestince u Jeruzalemu

Godišnja parada, kojom se obilježava izraelska okupacija Jeruzalema u ratu 1967, sve je više demonstracija sile za židovske nacionaliste, a za Palestince očigledna provokacija u svrhu potkopavanja njihovih veza s tim gradom.
Vijesti / Svijet | 18. 05. 2023. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se da će u muslimansku četvrt jeruzalemskoga Staroga grada doći deseci tisuća izraelskih nacionalista i sudjelovati u četvrtak na godišnjem maršu pod zastavama, događaju zbog kojeg je povećan strah od sukoba s palestinskim frakcijama, javlja Hina.

Za neke demonstracija sile, za neke provokacija

Godišnja parada, kojom se obilježava izraelska okupacija Jeruzalema u ratu 1967, sve je više demonstracija sile za židovske nacionaliste, a za Palestince očigledna provokacija u svrhu potkopavanja njihovih veza s tim gradom.

Oko 2500 policajaca osiguravat će marš u pokušaju da ostane miran, rekla je policija, pripremivši se za sve scenarije, uključujući nasilje i antiarapske povike prema Palestincima te raketnu vatru iz Gaze.

Islamistička skupina Hamas, koja upravlja Gazom, ispalila je rakete na Izrael za vrijeme marša 2021. izazvavši 11-dnevni rat u kojemu je ubijeno najmanje 250 Palestinaca u Gazi i 13 u Izraelu.

Nema želje za eksalacijom

Budući da je tek prošli tjedan završio još jedan krug borbi između Izraela i militanata u Gazi, čini se da trenutno nema velikei želje za eskalacijom.

"Ne želimo rat niti eskalaciju, ali ne smiju nam nametati eskalaciju", rekao je Husam al Simri, prodavač pilića iz Gaze, gdje se priprema paralelni marš na granici. 

Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre u subotu, razgovarao je s Izraelom i palestinskim frakcijama kako bi se smanjile napetosti uoči marša.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na čelu nacionalističko-vjerske vlade, rekao je da će se događaj održati prema planu.

Vjerska stvar

Za neke je marš i vjerska stvar. U jeruzalemskom Starom gradu nalazi se kompleks džamije Al-Akse, trećeg najsvetijeg mjesta islama. To je najsvetije mjesto u judaizmu, koji ga naziva Brdo hrama.

Racija izraelske policije u travnju izazvala je raketnu vatru skupina u Gazi, Libanonu i Siriji.

Palestinci, koji na marš u četvrtak gledaju kao na dio šire kampanje za jačanje prisutnosti Židova u gradu na svoj račun, ljuti su zbog sve većeg broja židovskih posjetitelja u Al-Aksi, od kojih neki prkose zabrani nemuslimanske molitve na tom mjestu.

Predstavljajući se posljednjih godina kao branitelj jeruzalemskih Palestinaca i muslimanskih svetih mjesta, Hamas je pozvao Palestince da pojačaju prisutnost u kompleksu uoči četvrtka i suprotstave se svakom izraelskom napadu.

Sukobi

Izraelski krajnje desničarski ministar policije Itamar Ben-Gvir rekao je u video poruci u srijedu da će policajci zaustaviti svaki pokušaj uništavanja slavlja i obećao "marš pod zastavama... uspinjanje Židova na Brdo hrama, a da nitko ne bude ugrožen ili ozlijeđen".

Jeruzalem je u središtu izraelsko-palestinskog sukoba koji traje desetljećima. Izrael cijeli grad vidi kao svoju  prijestolnicu. Palestinci žele istočni dio, što ga je pripojio Izrael u potezu koji nije priznat u inozemstvu, kao glavni grad svoje buduće države.

 

Kopirati
Drag cursor here to close