Kriza

Diplomatska kriza Izraela sa Španjolskom i Belgijom

Sanchez je u gradu Rafahu, na granici s Pojasom Gaze, izjavio: "Neselektivno ubijanje nedužnih civila, uključujući tisuće dječaka i djevojčica, je potpuno neprihvatljivo." Istovremeno je otvorio vrata španjolskog priznanja države Palestine.
Vijesti / Svijet | 27. 11. 2023. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u nedjelju u Madridu da osuda napada "terorističke skupine poput Hamasa" i "neselektivnog ubijanja palestinskih civila u Gazi" nije pitanje političkih stranaka ili ideologije "već pitanje humanosti".

Sánchez, 51-godišnji socijalist, tako je odgovorio na kritike Izraela i podršku Hamasa nakon prošlotjednog posjeta Bliskom istoku, tijekom kojeg je poručio da je vrijeme da međunarodna zajednica i EU priznaju državu Palestinu "jednom zauvijek", te da odgovor na terorističke napade ne može biti "smrt tisuća djece". Zbog tog stava su ga kritizirale španjolske oporbene desne stranke – Narodna stranka (PP) i Vox.

“Premda je nemoguće tražiti od oporbe da podrži vladu po tom pitanju, zahtijevat ću da podrži ljudska prava”, rekao je Sanchez tijekom skupa svoje Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), prenosi Hina.

Diplomatska kriza s Izraelom

Sanchez, koji je ovaj mjesec dobio novi četverogodišnji mandat, u četvrtak i petak je boravio u Izraelu, Palestini i Egiptu zajedno s belgijskim premijerom Alexanderom de Croom. Španjolska do siječnja predsjeda EU-om, a onda vodstvo preuzima Belgija.

Njihov posjet doveo je do diplomatske krize s Izraelom koji je pozvao španjolskog i belgijskog veleposlanika na razgovor optuživši ih da "podržavaju terorizam", izvijestile su novine El Pais. Dvije europske zemlje odgovorile su pozivanjem na razgovor veleposlanika te bliskoistočne zemlje. Izraelska vlada je optužila Pedra Sancheza da je izjavama "podržao terorizam", na što je odgovorio španjolski ministar vanjskih poslova Jose Luis Albares istaknuvši da su riječi izraelske vlade "potpuno neistinite i neprihvatljive".

Sanchez je u gradu Rafahu, na granici s Pojasom Gaze, izjavio: "Neselektivno ubijanje nedužnih civila, uključujući tisuće dječaka i djevojčica, je potpuno neprihvatljivo." Istovremeno je otvorio vrata španjolskog priznanja države Palestine.

Netanyahu osudio Sanchezove izjave

"Došao je trenutak da međunarodna zajednica, posebno EU, donese odluku o priznanju države Palestine. Bilo bi vrijedno i važno da mi, mnogi u EU, to učinimo zajedno. No ako se to ne dogodi, Španjolska će donijeti vlastite odluke", izjavio je Sanchez.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se sa Sanchezom susreo dan ranije, objavio je priopćenje u kojem je "čvrsto osudio Sanchezove izjave navevši da one "ne stavljaju potpunu odgovornost na Hamas za zločine protiv čovječnosti koje je počinio: masakriravši izraelske civile i koristeći se palestinskim civilima kao štitom."

Kopirati
Drag cursor here to close