''Nevjerojatno pažljiv''

Biden: Nisam tražio od Netanyahua da odgodi kopnene operacije

Biden je također rekao da nema povjerenja u brojke o civilnim žrtvama koje je dostavilo Ministarstvo zdravstva Gaze pod kontrolom Hamasa, ali je rekao da je nužno da se Izrael usredotoči na napade na čelnike Hamasa.
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2023. u 22:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden kaže da je rekao izraelskom premijeru da bi trebalo, ako je to moguće, osloboditi taoce u Gazi prije potencijalne kopnene operacije.

Biden je otvoreno rekao da nije tražio jamstva od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će odustati od kopnene operacije dok taoci ne budu na slobodi.

"Ono što sam mu rekao jest da bi, ako je moguće sigurno izvući ove ljude van, to trebao učiniti", rekao je Biden u Bijeloj kući. “To je njihova odluka, ali ja to nisam zahtijevao.”

"Očito je da su u opasnosti", nastavio je Biden. "Pitanje je postoji li način da ih izvučemo. Ako ih možemo izvući, trebali bismo ih izvući."

Biden je također rekao da nema povjerenja u brojke o civilnim žrtvama koje je dostavilo Ministarstvo zdravstva Gaze pod kontrolom Hamasa, ali je rekao da je nužno da se Izrael usredotoči na napade na čelnike Hamasa.

"Nemam osjećaj da Palestinci govore istinu o tome koliko je ljudi ubijeno. Siguran sam da su nevini ubijeni, a to je cijena vođenja rata", rekao je Biden.

Izrael mora biti "nevjerojatno pažljiv kako bi bio siguran da se usredotočuju na ljude koji propagiraju ovaj rat protiv Izraela", a ne na civile, rekao je.

"Protiv je njihovih interesa kada se to ne dogodi. Ali nemam povjerenja u broj koji Palestinci koriste", rekao je.

Macron: Masovna kopnena invazija na Gazu bila bi pogreška

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako vjeruje da bi Izrael masovnom kopnenom invazijom na Gazu napravio pogrešku.

Upozorenje je stiglo dok je Macron u Kairu razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, koji je također pozvao da se izbjegne kopnena invazija na palestinski teritorij.

"Francuska priznaje pravo Izraela da se brani. Što se tiče kopnene intervencije, ako je u potpunosti usmjerena protiv terorističkih skupina, to je legitiman izbor, ali ako je to masovna operacija koja bi ugrozila civilno stanovništvo, u tom slučaju mislim da bi to bila pogreška za Izrael", rekao je Macron pred novinarima.

Dodao je da bi "to također bila pogreška za Izrael jer bi bilo malo vjerojatno da će ponuditi dugoročnu zaštitu i jer je nekompatibilno sa zaštitom civilnog stanovništva ili poštivanjem međunarodnog humanitarnog prava i pravila ratovanja".

Macron je rekao da će Francuska u sljedećih 48 sati poslati mornarički brod da pomogne bolnicama u Gazi.

Današnji dan ukratko

UN upozorava da bi večeras, zbog nestašice goriva, bolnice mogle prestati s radom. Tri konvoja s 54 kamiona humanitarne pomoći ušla su u pojas Gaze od 21. listopada, ali ne i gorivo. Izrael ne dopušta isporuku, tvrdeći da Hamas gomila postojeće zalihe. Ovi konvoji samo su mali dio od 500 kamiona koliko ih je svakodnevno ulazilo u Gazu prije sukoba. Dio lijekova i drugih zaliha kojima je dopušten ulazak preko prijelaza Rafah već je isporučen u tri ključne bolnice u južnoj Gazi. Ali zbog izostanka izraelskih sigurnosnih jamstava, UN ih i dalje ne može distribuirati na sjever Gaze.

Istodobno, na izraelskoj strani stanovnici tuguju za 1400 žrtava Hamasa. U središtu Tel Aviva, postavili su desetke plišanih medvjedića s povezima na očima i slikama djece koju su uzeli za taoce.

Dok se svijet pita sprema li se treća intifada, iz Hezbolaha su priopćili da su se sastali s vođama palestinskih militantnih frakcija Hamasa i Islamskog džihada kako bi razgovarali o tome što njihov savez mora učiniti kako bi ostvarili potpunu pobjedu u pojasu Gaze. Turski predsjednik Erdogan nazvao je Hamas oslobodilačkom skupinom koja se bori za zaštitu svoje zemlje.

Glavnog tajnika UN-a šokirala je reakcija na njegovu izjavu o ratu Izraela i Hamasa. Nakon riječi da se napadi Hamasa nisu dogodili "u vakuumu", nego nakon "56 godina gušeće okupacije", Izrael je zatražio njegovu ostavku jer opravdava terorizam te najavio ukidanje viza UN-ovim dužnosnicima. Guterres je to nazvao lažnim optužbama, podsjećajući da je jasno osudio Hamasov napad na Izrael.

Kopirati
Drag cursor here to close