Netanyahu

Po četvrti mandat na krilima cjepiva

Prepredeni politički veteran s dugim iskustvom u nadmudrivanju suparnika, nada se da će se ovaj put provući zahvaljujući brzom cijepljenju…
Vijesti / Svijet | 21. 03. 2021. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael će u utorak na četvrte izbore u manje od dvije godine. Premijer Benjamin Netanyahu očekuje da će napokon moći formirati većinsku vladu zahvaljujući najbržoj kampanji cijepljenja protiv covida-19 na svijetu, piše Hina.

Beskrajni ciklus kampanja

Kada su Izraelci prije godinu dana zadnji put izišli na birališta ni desni Netanyahu ni njegov centristički protivnik Benny Gantz nisu dobili dovoljno potpore da formiraju većinu od 61 zastupnika.

Svijet, i izraelska politika, od tada su se okrenuli naglavce.

Nekoliko tjedana nakon tih izbora Izrael je ušao u prvo od tri zatvaranja zbog pandemije.

Netanyahu i Gantz formirali su zbog toga vladu nacionalnog jedinstva, ističući da nezapamćene zdravstvene i gospodarske prijetnje od pandemije zahtijevaju političku stabilnost.

Njihova koalicija, koja je trebala potrajati tri godine, raspala se u prosincu kada je Netanyahu odbio odobriti proračun za 2021. pa će se novi izbori održati 23. ožujka.

Netanyahu, Gantz, drugi politički čelnici i birači izrazili su frustriranost zbog naizgled beskrajnog ciklusa kampanja koje su izazvale politički zastoj u zemlji.

Prepredeni politički veteran

Ali Netanyahu (71), prepredeni politički veteran s dugim iskustvom u nadmudrivanju suparnika, nada se da će se ovaj put provući zahvaljujući brzom cijepljenju protiv koronavirusa.

Usto, sklopio je i povijesne sporazume o normalizaciji odnosa s četiri arapske države.

Tvrdi da sporazumi s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Marokom i Sudanom označavaju novu eru za Bliski istok i ušutkavaju one koji su inzistirali da se izraelske veze s Arapima neće poboljšati dok se ne riješi palestinski sukob, piše Hina.

No unatoč njegovim očiglednim uspjesima, ankete ukazuju da će izbori ponovno biti neriješeni i da premijer neće lako formirati vladu.

Nacija cjepiva

Izrael ima oko devet milijuna stanovnika, a dvije preporučene doze Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa dobilo ih je gotovo četiri milijuna.

Video: Who is Benjamin Netanyahu?

Na tom ritmu, po stanovniku najbržem na svijetu, zavide mu mnoge zemlje, uključujući bogate koje još imaju problema s nabavom cjepiva.

"Znate li koliko predsjednika i premijera zove Pfizer i Modernu? Oni ne odgovaraju. Ali kad ih ja zovem, jave se", hvalio se Netanyahu ovaj tjedan i naglašavao da nitko od njegovih suparnika to ne može.

Izrael je osigurao veliku pošiljku cjepiva od Pfizera jer je svojim visoko digitaliziranim medicinskim sustavom mogao kompaniji ponuditi brze dragocjene podatke o učinkovitosti cjepiva, što su stručnjaci ocijenili najvećim kliničkim ispitivanjem na ljudima u povijesti, piše Hina.

Netanyahu je obilazio centre za cijepljenje govoreći da je Izrael "nacija cjepiva", aludirajući na izraz "start-up nacija", kako se Izrael naziva zbog njegova naprednog visokotehnološkog sektora.

Teška zatvaranja

Ali neki birači smatraju ga isto tako odgovornim za duga, gospodarski teška zatvaranja.

Njegovi politički saveznici ultraortodoksni Židovi nisu poštivali restrikcije, često uz mlaku policijsku reakciju, šireći zarazu dok su drugi poštivali pravila.

I dok cjepivo polako izvlači Izrael iz pandemije, njegov politički krajobraz se mijenja.

Gantza su pristaše kaznile jer je ušao u Netanyahuovu vladu i njegova podijeljena stranka Plavo i bijelo možda neće dobiti dovoljno glasova za ulazak u parlament.

Njihov bivši partner Yair Lapid, iz stranke Yesh Atid, postao je Netanyahuov glavni suparnik, pokazuje više ispitivanja javnog mnijenja.

A bivši istaknuti član Netanyahuova Likuda, Gideon Saar, formirao je vlastitu stranku kako bi se suprotstavio premijeru i mogao bi mu odnijeti dio birača.

Jedno pitanje

Ali unatoč svemu što se promijenilo od prošlih izbora, jedno pitanje ponovno je dominiralo ovogodišnjom kampanjom: jeste li za ili protiv Netanyahua?, piše Hina.

"Ovaj zadnji krug izbora gotovo je posve ideološki raskolio društvo na ljevicu i desnicu", ocijenio je ravnatelj Izraelskog instituta za demokraciju Yohanan Plesner.

Biračko tijelo "podijeljeno je između onih koji žele da Netanyahu dobije još jedan mandat i onih koji se nadaju da će nakon 12 uzastopnih godina (na vlasti) napokon otići kući", kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close