Opasnost

Izrael blokirao isporuke goriva za pojas Gaze

''Isporuke su blokirane na prijelazu Karem Shalom u utorak ujutru i ostat će blokirane do daljnjeg'', navodi COGAT u priopćenju.
Vijesti / Svijet | 25. 06. 2019. u 13:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je u utorak blokirao isporuke goriva za pojas Gaze, pozivajući se na opasnost od ispuštanja novih zapaljivih balona iz palestinske enklave. 

Potez je uslijedio nakon "ispuštanja zapaljivih balona iz pojasa Gaze u pravcu države Izrael koji izazivaju požare širom regije s druge strane granice", navodi u priopćenju odjel izraelskog ministarstva obrane odgovoran za palestinska civilna pitanja (COGAT). 

''Isporuke su blokirane na prijelazu Karem Shalom u utorak ujutru i ostat će blokirane do daljnjeg'', navodi COGAT u priopćenju.

Palestinski demonstranti iz pojasa Gaze ispuštaju balone sa zapaljivim materijalima, u pokušaju da izazovu požare na obližnjim izraelskim obradivim površinama.  

Tijekom redovnih demonstracija koje su pokrenute u prošloj godini, baloni su izazvali na stotine požara, iako je njihov broj značajno smanjen u posljednjim mjesecima.  

Isporuke goriva, koje se koordiniraju s Ujedinjenim narodima i plaća ih zalivska država Katar, dogovorene su krajem 2018. u okviru sporazuma o primirju između Izraela i islamističkih vladara Gaze iz Hamasa. 

One su poboljšale opsrkbljivanje električnom energijom priobalnog pojasa, u kome mještani imaju opskrbljivanje strujom oko 12 sati dnevno, sudeći po navodima UN-a. 

Prije postizanja sporazuma, dnevno opskrbljivanje strujom pojasa Gaze iznosilo je šest sati. 

Izrael održava pogubnu blokadu Gaze duže od desetljeća.

Jevrejska država tvrdi kako je to neophodno da se izolira Hamas, s kojim je vodila tri rata, ali kritičari to osuđuju kao kolektivno kažnjavanje dva milijuna stanovnika pojasa Gaze, prenosi  AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close