Vječno

Izmijenjen zakon za novi mandat Putina

Dokument predviđa da za predsjednika zemlje može biti izabran državljanin Rusije koji ima najmanje 35 godina, koji je stalno živio u zemlji najmanje 25 godina…
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2021. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna duma Rusije usvojila je zakon u skladu s izmjenama Ustava koji, između ostalog, daje pravo aktualnom predsjedniku Vladimiru Putinu da se ponovo kandidira za tu funkciju.

Ovaj zakon usvojen je na plenarnom zasjedanju u trećem čitanju.

Prema jednoj od novih odredbi Ustava Rusije, ograničavanje broja mandata tijekom kojih jedna osoba može vršiti dužnost predsjednika Rusije odnosi se na aktualnog lidera zemlje bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsjedničkih mandata.

Ovo pravilo omogućava aktuelnom lideru da još dva mandata obavlja dužnost predsjednika Rusije, prenosi Srna.

Autori inicijative o predsjedničkim mandatima su zastupnici Pavel Krašenikov i Olga Savastjanova, kao i član Vijeća Federacije Andrej Klišas, koji su ovaj dokument predložili Dumi u studenom prošle godine.

Dokument predviđa da za predsjednika zemlje može biti izabran državljanin Rusije koji ima najmanje 35 godina, koji je stalno živio u zemlji najmanje 25 godina i koji nikada nije imao državljanstvo ili dozvolu boravka u drugoj zemlji.

Osim toga, zakon propisuje da dužnost šefa Središnjeg izbornog povjerenstva može obavljati državljanin Rusije koji je navršio 30 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close