U Sobranju

Izglasana tehnička Vlada Sjeverne Makedonije

Premijer u tehničkoj vladi je Oliver Spasovski, dosadašnji ministar unutarnih poslova, javlja Anadolija.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2020. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Republike Sjeverne Makedonije sa 101 glasom potvrdila je tehničku vladu, koja bi, prema dogovoru političkih stranaka, trebala organizirati prijevremene parlamentarne izbore 12. travnja ove godine.

Premijer u tehničkoj vladi je Oliver Spasovski, dosadašnji ministar unutarnih poslova, javlja Anadolija.

Spasovski je u izlaganju pred zastupnicima napomenuo da se "zemlja nalazi u izuzetno važnom razdoblju kada očekujemo nesmetano funkcioniranje svih institucija".

"Ovo je vrijeme kada je potrebno organizirati fer i demokratske izbore, ali i slijediti odluke Europskog vijeća koje se odnose na početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji" , rekao je Spasovski i dodao da je voditi tehničku vladu u ovom razdoblju za njega snažan izazov, ali i velika osobna, profesionalna i politička odgovornost.

Prema programu rada koji je Spasovski iznio pred zastupnike u Sobranju, vlada potvrđuje uspješnu organizaciju slobodnih, poštenih i demokratskih prijevremenih parlamentarnih izbora, punopravno članstvo RSM u NATO-u, pregovore s EU-om i ekonomski razvoj.

U tehničkoj vladi opozicija VMRO-DPMNE će predvoditi Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo rada i socijalne politike Sjeverne Makedonije, a imat će i tri zamjenika u Ministarstvu poljoprivrede, financija i uprave.

Parlament je ranije istog dana potvrdio ostavku bivšeg premijera Zorana Zaeva, koja je podnesena na osnovu sporazuma postignutog između političkih stranaka uoči prijevremenih parlamentarnih izbora.

Tehničku vladu činit će ministri i zamjenici ministara iz pozicije i opozicije. Dvije ključne pozicije, a to su Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo rada i socijalne politike, predvodit će kadrovi opozijske VMRO-DPMNE.

Zaev je najavio ostavku nakon što Komisija EU nije dala zeleno svjetlo za početak pregovora za članstvo u Uniji nakon čega su političke stranke pristale na održavanje prijevremenih izbora u organizaciji tehničke vlade.

Posljednji parlamentarni izbori održani su 11. prosinca 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close