Posjeta Palestini

Izetbegović s Abbasom: BiH je zabrinuta za događaje u pojasu Gaze

Izetbegović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina sa posebnom zabrinutošću pratila nedavne tragične događaje u pojasu Gaze.
Vijesti / Svijet | 29. 08. 2018. u 21:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, u okviru službene posjete Državi Palestini, razgovarao je s predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Izetbegović i Abbas su potvrdili prijateljske i bilateralne odnose BiH i Države Palestine. Razmijenili su mišljenja o aktualnoj situaciji u dvjema zemljama te stanju i odnosima u našoj i regiji Bliskog Istoka, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina sa posebnom zabrinutošću pratila nedavne tragične događaje u pojasu Gaze te da je Predsjedništvo BiH apeliralo na hitnu obustavu nasilja i obnovu dijaloga.

Podsjetio je da je BiH podržala rezoluciju Generalne skupštine UN-a, kojom se poziva na zaštitu palestinskih civila.

Naglasio je da BiH snažno podržava održavanje mirovne konferencije koja će donijeti pravedno i dugoročno rješenje konflikta, zasnovano na principima međunarodnog prava i s ciljem uspostavljanja dviju nezavisnih država.

Pozvao је na poštovanje rezolucija UN-a, zaustavljanje svakog vida nasilja i obustavu gradnje na okupiranim palestinskim teritorijama, da bi se stvorili uslovi za obnovu mirovnih pregovora i rješavanje višedesetljetne krize.

Izetbegović je u Ramali dočekan uz najviše državne i vojne počasti, a prije susreta s Abbasom posjetio je mauzolej u kojem je odao počast bivšem palestinskim lideru Yasseru Arafatu.

U izaslanstvu Bosne i Hercegovine bili su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića Zoran Đerić i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića Igor Planinić.

Kopirati
Drag cursor here to close