''Građani Izraela, hvala vam!''

Izbori u Izraelu: Netanyahu proglasio "veliku pobjedu desnice"

Prema izlaznim anketama, Netanyahuov Likud dobio je između 31 i 33 mjesta u parlamentu
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2021. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izraelskim izborima u nedjelju veliku pobjedu odnijela je desnica, rekao je kasno u utorak premijer na odlasku Benjamin Netanyahu, čija stranka Likud vodi prema prvim projekcijama.

''Građani Izraela, hvala vam! Donijeli ste veliku pobjedu desnici i Likudu pod mojim vodstvom. Jasno je da je velika većina izraelskih građana desne orijentacije i žele vladu desnice, jaku i stabilnu'', twitao je Netanyahu.

Prema izlaznim anketama, Netanyahuov Likud dobio je između 31 i 33 mjesta u parlamentu, od njih 120, daleko ispred Yesh Atida centrista Yaira Lapida koji bi mogao dobiti između 16 i 18 mjesta.

Slijedi desetak stranaka koje su dobile ispod deset mjesta na izborima, četvrtima u dvije godine u Izraelu, piše Hina.

U utrci u kojoj treba dobiti 61 mjesto da bi se imala većina u Knessetu, Netanyahu računa na saveze s vjerskim strankama i, što je novo, s ekstremnom desnicom.

Lapid pak računa na suradnju sa strankama ljevice, centra ali i desnice i to onih koje su razočarane premijerom. Blok Netanyahu tako bi mogao dobiti između 51 i 56 mjesta, a onaj koji vodi Yair Lapid između 48 i 52.

Čini se da je Netanyahuov politički opstanak vezan uz Naftalija Bennetta, bivšeg ministra obrane i čelnika ultradesničarske stranke Yamina, koji je dobio između 6 i 8 mjesta a još nije iznio svoje namjere glede koaliranja.

Kopirati
Drag cursor here to close