Malezija

Izabran najstariji premijer na svijetu

Izborno povjerenstvo objavilo je da je oporba dobila 112 mjesta, a dosadašnji premijer Najib Razak 76...
Vijesti / Svijet | 10. 05. 2018. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oporbeni kandidat Mahathir pobjednik je parlamentarnih izbora u Maleziji, pokazali su službeni rezultati u srijedu čime je okončana 60 godina duga vladavine koalicije BP, a najstariji premijer na svijetu, 92-godišnji čelnik trebao bi prisegnuti za jedan dan, prenijele su agencije.

Mahathir, koji vodi koaliciju oporbenih stranaka Pakatan Harapan (PH) osvojio je većinu mjesta za malezijski parlament čime je okončan 60 godina vladavina koalicije Barisan National (BN, Nacionalna fronta) koja je bila uspostavljena nakon stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1957., piše Hina

Izborno povjerenstvo objavilo je da je oporba dobila 112 mjesta, a dosadašnji premijer Najib Razak 76, piše dpa.

Mahathir je najavio da će njegova vlada vratiti vladavinu prava i da će svatko tko krši zakon snositi posljedice.

Bivši politički saveznici, Mahathir i 64-godišnji premijer Najib Razak ogorčeno su se razišli prije dvije godine zbog Najibove navodne pronevjere 4,5 milijarde dolara i uspostave mreže pranja novca. Najib te optužbe odbacuje i oslobođen je u procesu.

“Nećemo tražiti revanš. Želimo samo uspostaviti pravnu državu”, rekao je Mahathir koji je upravljao Malezijom čvrstom rukom tijekom 22 godine, a sada je istupio iz mirovine kako bi se uključio u izbore.

Čim su oglašeni izborni rezultati, Mahathirovi pristaše na ulicama su pohrlili slaviti pobjedu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close