Posljedice bombardiranja

Iz Srbije stižu prve tužbe protiv NATO-a zbog osiromašenog uranijuma

Tužbe će biti podnijete prvo parničnom odjeljenju viših sudova u Beogradu, Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, precizirao je za Tanjug odvjetnik Srđan Aleksić.
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2021. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvjetnički ured "Aleksić" iz Niša u suradnji sa talijanskim kolegom spremila je prvih pet tužbi protiv Sjevernoatlantskog pakta-NATO, koje će u narednih nekoliko dana podnijeti srpskim sudovima u ime oboljelih od karcinoma, kao posljedice bombardiranja Srbije osiromašenim uranijem 1999. godine.

Tužbe će biti podnijete prvo parničnom odjeljenju viših sudova u Beogradu, Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, precizirao je za Tanjug odvjetnik Srđan Aleksić.

"Tužbenim zahtjevom tražit će se odšteta zbog obolijevanja od karcinoma uslijed trovanja osiromašenim uranijem konkretnih klijenata, a to su mahom vojnici, policajci ili vojni rezervisti, koji su bili 1999. godine na Kosovu i Metohiji ili Jugu Srbije", precizirao je Aleksić.

U pripremi tužbi i postupak pred sudom uključen je i talijanski advokat Angelo Fiore Tartaglia, koji je prema riječima Aleskića, u istim predmetima u Italiji i uspio da dobije 181 pravosnažnu presudu u korist svojih klijenata, talijanskih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnoj misiji na KIM.

Tartaglia koji je krajem prošle godine upisan u Odvejetničku komoru Niš, je pred talijanskim sudovima uspio da dokaže uzročno-posljedičnu vezu između osiromašenog uranijuma i oboljenja vojnika od kancera, na osnovu čega im je isplaćena odšteta.

Niški advokat je ukazao da će pred sudovima u Srbiji, uz pomoć italijanske sudske prakse i vještačenjima u predmetima u kojima je postupao talijanski odvjetnik, ali i drugim dokazima, pokazati postojanje uzročno posljedične veze između trovanja osiromašenim uranijem i obolijevanja od raka srpskih vojnika i policajaca.

Visina oštete bit će precizirana tijekom sudskog postupka, ali odvjetnik smatra da je minimum 100.000 eura i više.

Ured Aleksić će tražiti da se njeni klijenti oslobode plaćanja sudskih taksi u tim postupcima, jer su oboljeli od najteže bolesti.

Talijanski sudovi upravo tako su postupali i oslobodili svoje vojnike sudskih taksi.

Aleksić smatra da su njegovi klijenti bili u identičnoj situaciji kao i talijanski vojnici koji su dobili oštete pred sudovima svoje zemlje.

"Bili su bez zaštitne opreme, hranu, vodu i sve ostalo konzumirali su na terenu i kao i talijanski vojnici i došli su u kontakt s teškim metalima i osiromašenim uranijem kada se naša vojska povukla s KIM-a", precizirao je niški odvjetnik.

Uredu se, prema njegovim riječima, do sada obratilo oko 2.000 klijenata i svi su dostavili medicinsku dokumentaciju koju provjerava tim vještaka.

Ukazao je da će tužbe biti podnesene u ime onih koji imaju adekvatnu medicinsku dokumentaciju, koja pokazuje da je njihovo maligno oboljenje posljedica djelovanja osiromašenog uranija.

Tužena strana bit će Sjevernoatlantski pakt - NATO, budući da je to međunarodna organizacija, koju su osnovale konkretne države članice, a koja ima svoje organe i postupak odlučivanja.

U slučaju da sud tužiteljima dosudi odštetu, nju bi trebalo isplatiti NATO jer, kako smatra odvjetnički ured Aleksić, NATO kao međunarodna organizacija ima svoju neovisnu pravnu ličnost u odnosu na države članice, pa i svoj budžet.

Sudu će uz tužbe biti priloženi i pisani dokazi koje su domaći organi ranije prikupili za postupke vođene protiv čelnika NATO-a i čelnika država koje su sudjelovali u bombardiranju, prenosi Tanjug.

To su prije svega dokazi izvedeni u postupcima vođenim 2000. godine u Okružnom sudu u Beogradu i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 2004. godine, zatim italijanske presude u slučaju oboljevanja njihovih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnim misijama u bivšoj Jugosalviji, sudska praksa domaćih sudova, vještačenja i medicinska dokumentacija.

Za sada je planirano podnošenje takozvanih "pilot" tužbi, što podrazumijeva pokretanje ograničenog broja postupaka, radi ujednačavanja sudske prakse na teritoriji cijele države.

Italijanskim vojnicima odštete, između 700.000 do milion evra po osobi, isplatilo je Ministarstvo odbrane Italije, jer ih je ono poslalo poslalo na Kosovo i Metohiju i u Bosnu i Hercegovinu gdje su oboljeli od kancera.

Kopirati
Drag cursor here to close