Zlostavljanje

Hrvatska: Istražni zatvor za roditelje teško ozlijeđene djevojčice

Sudac je odredio mjesec dana istražnog zatvora za roditelje dvogodišnje djevojčice koja je s teškim ozljedama primljena u novogradišku bolnicu, a trenutno se za život bori u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2021. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je u subotu mjesec dana istražnog zatvora za roditelje dvogodišnje djevojčice koja je s teškim ozljedama primljena u novogradišku bolnicu, a trenutno se za život bori u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, izjavio je nakon saslušanja sudac Soldo.

Pojasnio je kako je majci istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

“Zbog toga je istražni zatvor određen i ocu, s time da je njemu određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo”, rekao je sudac Soldo novinarima.

Potvrdio je i da se majci na teret stavlja pet kaznenih djela, a ocu četiri.

“Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede čija je posljedica da je dijete sada u bolnici u teškom stanju. Ocu se stavlja na teret povreda djetetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svih četvero djece”, rekao je Soldo dodajući da se u očevom slučaju to odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice.

U slučaju dvogodišnje djevojčice sumnja je da se zlostavljanje odvijalo od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Osumnjičeni bračni par prepraćen je u istražni zatvor u Požegi.

Rješenje Županijskog odvjetništva

Rješenje o provođenju istrage i određivanju istražnog zatvora objavilo je i Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu su 3. travnja 2021. obavljene dokazne radnje prvog ispitivanja hrvatske državljanke (1997.) i hrvatskog državljanina (1994.) te je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela povrede djetetovih prava, kao i da je prvookrivljenica počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede.

Prvookrivljenica i drugookrivljenik su ispitani zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili tri kaznena djela povrede djetetovih prava počinjenih u stjecaju, iz članka 177. stavak 1. u vezi članka 51. Kaznenog zakona. Osnovano se sumnja da su kao roditelji grubo zanemarivali svoje dužnosti podizanja djeteta odnosno da nisu vodili brigu o zdravlju troje maloljetne djece te su se propustili brinuti o osnovnim higijenskim potrebama i osiguranju higijenskih uvjeta i urednosti prostora u kojem djeca borave.

Osnovano se sumnja i da su kao roditelji počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 2. KZ/11 odnosno da su uslijed fizičkog postupanja prema maloljetnom djetetu (2018.), svjesni pritom da time ugrožavaju psihofizički razvoj djeteta, nanijeli djetetu brojne lake ozljede.

Postoji osnovana sumnja i da je prvookrivljenica počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede iz članka 119. stavak 1. i 2. u vezi članka 118. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/11, odnosno da je 31. ožujka 2021. u obiteljskoj kući u Novoj Gradiški djetetu (2018.) nanijela teške i po život opasne ozljede svjesna pritom krhkosti djeteta, prenosi Hina.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor protiv prvookrivljenice na temelju članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08, a protiv drugookrivljenika na temelju članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. ZKP/08, u trajanju od mjesec dana.”

Kopirati
Drag cursor here to close