Hrvatska

Isticanje ustaških i četničkih simbola kažnjavat će se zatvorom?

Rječ je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb.
Vijesti / Svijet | 07. 04. 2021. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski sabor trebao bi do kraja svibnja raspravljati o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u Kazeni zakon želi ugraditi članak kojim bi se zabranilo javnu uporabu ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Tri sastanka

Kako navodi Jutarnji.hr riječ je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, koji je organizirao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionirala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola- 

"Ako u HDZ-u ne prihvate ovaj prijedlog, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti novi prijedlog izmjena Kaznenog zakona, ali nadamo se da će shvatiti koliko je ovo važno", objasnio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

U prijedlogu koji je Jutarnji list dobio na uvid stoji kako se ne traži donošenje novog zakona, nego se nakon članka 325. KZ-a dodaje članak 325.a) "Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima" sa sljedećim tekstom:

"Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine".

Još se predviđa:

"Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovog članka počini putem tiskanih ili elektroničkih medija ili računalnih ili društvenih mreža, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine. Tko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavka 1. ovog članka, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina".

Izuzeci

U nacrtu novog članka predviđa se izuzetak, i to "kada se obilježja iz stavka 1. javno koriste s namjenom da služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promicanju umjetnosti ili znanosti, istraživanju ili poučavanju, izvješćivanju o tekućim ili povijesnim događajima, ili sličnim svrhama, to ne predstavlja kazneno djelo iz stavaka 1., 2. i 3. ovog članka".

Prema najavama, Sabor bi za manje od dva mjeseca trebao raspravljati o izmjenama Kaznenog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close