Žrtva obiteljskog nasilja

Isra Grajeb - djevojka čija je smrt dovela do prosvjeda u Palestini

Manje od dva tjedna nakon što je prvobitno primljena 10. kolovoza, Isra je ponovo dovedena u bolnicu, ali ovaj put liječnici nisu mogli ništa uraditi. Bila je mrtva.
Vijesti / Svijet | 16. 09. 2019. u 15:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je jedna mlada žena primljena u bolnicu Al Husein s prijelomom kičme i modricama po tijelu i licu, liječnici su počeli tretirati još jedan od mnogih slučajeva traumatičnih ozljeda. Svi u bolnici navikli su na to da mladi pacijenti dolaze s teškim ozljedama, piše BBC.

Bolnica se nalazi blizu palestinskog grada Betlehema, čije ulice vode od izbjegličkih kampova u predgrađu do izraelskih vojnih kontrolnih punktova i linije razgraničavanja. Ovo su česta poprišta nasilja. Ali, priča Isre Grajeb je drugačija.

Priča koja je izazvala prosvjede

Od nje će nastati tragedija, izazvat će prosvjede i dovest će do preispitivanja svijesti o zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja u palestinskom društvu.

''Ovo će biti vrlo važna točka preokreta, a mi ćemo se uvijek sjećati Isre Grajeb'', kazala je Randa Siniora, voditeljica Centra za pravnu pomoć i savjetovanje za palestinske žene.

Manje od dva tjedna nakon što je prvobitno primljena 10. kolovoza, Isra je ponovo dovedena u bolnicu, ali ovaj put liječnici nisu mogli ništa uraditi. Bila je mrtva.

Vlasti, sada pod velikim pritiskom zbog načina na koji su se odnosili prema slučaju, navode u priopćenjima koja su uslijedila kasnije da je ona pretrpjela smrtonosne ozljede nakon što je pretučena.

Palestinski pravobranitelj Akram al-Hatib održao je press konferenciju u četvrtak tijekom koje je za Isru rekao da je žrtva obiteljskog nasilja.

Kazao je da je bila žrtva psihološkog pritiska i fizičkog nasilja, a i žrtva "iluzija i spletkarenja" koji su došli iz njezine obitelji. Trojica muškaraca iz Isrine obitelji optuženi su za napad koji je prouzrokovao njezinu smrt.

Konzervativna obitelj

Za aktiviste za ljudska prava, ovaj slučaj je otkrio puno toga o nedostatku osnovne zakonske zaštite za Palestinke.

''Isra je bila vrlo neovisna i otvorena. Sanjala je da postane poznata u svom poslu'' rekla je za BBC jedna njezina prijateljica, koja ju je opisala kao dinamičnu i motiviranu.

Ova 21-godišnjakinja je imala lice koje je bilo vrlo prepoznatljivo u njenom selu u Bejt Sahuru, smještenom pored Betlehema u strmim brdima Zapadne obale. Ona je bila vizažistica čije su upečatljive slike privukle više tisuća pratitelja na Instagramu.

''Volim ovaj tamni izgled koje sam uradila. Mašalah'', napisala je ona u jednom postu na Instagramu kada je objavila sliku modela koju je našminkala, koristeći tamnu sjenu za oči.

Isra je dolazila iz konzervativne obitelji koja je slijedila stroga društvena pravila udvaranja između mladih muškaraca i žena, a njeno korištenje društvenih medija postat će žarište okolnosti koje su dovele do njezine preuranjene smrti.

Vjeruje se da je postavila na društvene medije sliku sebe i zaručnika kako sjede u jednom kafiću. Sadržaj njezinog računa je od tada izbrisan.

Slike na instagramu

Prema izvještajima lokalnih medija, u danima nakon njezine smrti, članovi obitelji smatrali su nečasnim to što se ona javno viđa s muškarcem koji joj nije muž, iako su oboje pristali na to da budu u vezi. Kazali su da je ona nanijela sama sebi ozljede. Njen zet, Muhamed Safi, rekao je da je patila od problema s mentalnim zdravljem i da je pala s balkona kuće - tvrdnja koju su tužitelji vrlo brzo osporili.

Nasmiješena Isra postavljala je slike svojih ozljeda online, izvinjavajući se što mora odgoditi termine za šminkanje, dodavši: "Imam prelom kičme i zakazana mi je operacija za danas. Ako sve prođe dobro, obavijestit ću vas, ako ne onda ćemo morati sve odgoditi."

Unatoč tome što ju je medicinsko osoblje pregledalo i što je išla na rendgenska snimanja, ništa nije poduzeto od strane policije za to vrijeme, a zdravstveni dužnosnici priznaju da su vidjeli "znakove zlostavljanja".

Facebook grupa

Isrino tijelo je sahranjeno u skladu s islamskim običajima.

I tu bi se njena priča mogla završiti da nije bilo grupe na Facebooku pod nazivom "Da li ga znate?" u kojoj korisnici razotkrivaju muškarce koji zlostavljaju žene ili varaju supruge.

U grupi je postavljen snimak Isre kako vrišti dok je tuku braća, zet i otac u bolnici.

Tužitelji su prošli tjedan priopćili kako se radi o dva odvojena klipa koja su spojena, a snimljena su u razmaku od sedam sati. Bolnica kategorički negira da je Isra pretučena na njihovom posjedu.

Međutim, tvrdnje u grupi na Facebooku počele su se širiti i zabrinutost za njezinu priču počela je rasti.

Grupa je također objavila razgovora na WhatsAppu između Isre i njezinih rođaka u kojima kaže da je izašla s muškarcem koji će joj uskoro postati zaručnik uz odobrenje svoje obitelji.

Pravda za Isru

Hashtagovi "Isra Grajeb", "Nema časti za zločine iz časti" i "Svi smo mi Isra Grajeb" počeli su da postaju popularni na Twitteru u nekoliko arapskih zemalja.

''U ovom konkretnom slučaju, društveni mediji igrali su značajnu ulogu u poticanju vlasti da riješe slučaj. Tisuće tweetova i objava na Facebooku pozivali su na pravdu za Isru, a mnoge su žene podijelile svoje strahove i osobne priče o sličnim događajima kojima su svjedočili'', kaže Tala Halava iz BBC Monitoringa.

Aktivisti za ženska prava počeli su se okupljati ispred ureda palestinskog premijera Muhameda Štajeha u Ramali. Zahtijevali su provođenje zakona kako bi se zaštitile žene od nasilja u obitelji, optužujući dužnosnike da nisu zaštitili Isru prije njezine smrti.

Izvješće patologa

''Znala sam da s Isrom nešto nije u redu. Nikad nisam vjerovala u priču da je pala s balkona. Obitelj je tvrdila da je opsjednuta, da ima duhove'', kaže Randa Siniora.

Usred vala ljutnje i protesta, naređena su dalja forenzička ispitivanja Isrinog tijela. Izvješće patologa utvrdio je da je umrla od teškog respiratornog zatajenja uslijed kolabiranog plućnog krila, uzrokovanog višestrukim ozljedama koje je zadobila.

Pravobranitelj je na press konferenciji opisao njezinu smrt kao rezultat "torture i zlostavljanja". Objašnjenje da je pala s balkona je "izmišljeno kako bi obmanuli istragu". Obje bolnice u kojima je Isra bila liječena su priopćile kako su podnijele izvješće policiji i nadležnim službama, a vlada još nije komentirala zašto nije više poduzeto.

Rupe u zakonu

Isrina priča je daleko od pojedinačne. Centar za pravnu pomoć i savjetovanje za palestinske žene priopćilo je da je dokumentirano 24 slučaja prošle godine u kojoj su žene ubijene kao posljedica rodno zasnovanog nasilja ili zlostavljanja na Zapadnoj obali ili u Pojasu Gaze.

Grupa za ljudska prava Al-Hak već nekoliko godina skreće pažnju na "alarmantni porast" incidenata nasilja protiv žena, uključujući ubojstva.

Aktivisti krive kulturu nekažnjavanja prema muškim počiniteljima i loša zakonska rješenja.

Neke od odredbi kaznenog zakona imaju rupe koju palestinski sudovi koriste za pomilovanje ili davanje blažih kazni muškarcima koji vrše nasilje nad ženama kada se izjasne da su djelovali iz časti.

Kopirati
Drag cursor here to close