Afganistan

Islamska država preuzela odgovornost za ubojstvo novinarke

Maiwand nije prva žena u svojoj obitelji koja je bila meta napada. Prije pet godina, njezinu majku, također aktivisticu, ustrijelio je nepoznati napadač.
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2020. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država u četvrtak je preuzela odgovornost za ubojstvo TV novinarke i aktivistice za ženska prava u Afganistanu. Taj napad naglasio je rastući trend nasilja nad novinarima u zemlji.

Malalai Maiwand, novinarka radija i televizije Enikas u istočnoj provinciji Nangarhar, ubijena je u glavnom gradu provincije Jalalabadu, uz svoga vozača, te je ukupan broj novinara i medijskih radnika koji su ubijeni u Afganistanu narastao na deset.

"Bila je na putu prema uredu kad se dogodio incident", rekao je Attaullah Khogyani, glasnogovornik provincijskog guvernera.

Nangarhar je leglo vojne aktivnosti, uglavnom Islamske države, koja je preuzela odgovornost za ubojstvo preko svoga komunikacijskog kanala na Telegramu, nazvavši je "prorežimskom" novinarkom, navodi Hina.

Maiwand nije prva žena u svojoj obitelji koja je bila meta napada. Prije pet godina, njezinu majku, također aktivisticu, ustrijelio je nepoznati napadač. Televizijska kuća Enikas je već bila meta napada, dok je vlasnik Engineer Zalmay 2018. godine već bio otet za jamčevinu.

"S ubojstvom Malalaije, radno polje za novinarke još se smanjuje, a novinari se možda neće usuditi nastaviti sa svojim djelovanjem onako kako su to činili prije", priopćila je Nai, afganistanska medijska grupacija.

Prošli mjesec, Elyas Dayee, novinar Radija Azadija, ubijen je u eksploziji bombe u južnoj provinciji Helmand, a Yama Siawash, bivši novinar TOLOnewsa, ubijen je u sličnoj eksploziji u Kabulu.

Afganistanska vlada, njemačko veleposlanstvo, izaslanstva Europske unije i britanski veleposlanik, osudili su rastuće napade na novinare i aktiviste.

Afganistanski ministar unutarnjih poslova, Tariq Arian, rekao je da je u proteklih desetljeće i pol većina ubijenih novinara bila žrtva islamističkih talibanskih militanata.

Međunarodni donatori i vlade izrazile su strah o mogućem unazađenju napretka ženskih prava u protekla dva desetljeća ako se talibani vrate na bilo koji oblik vlasti s povlačenjem stranih vojski, koje je u planu sljedeće godine.

Talibansku radikalnu vladavinu od 1996. do 2001. godine obilježili su opresivni zakoni koji su se odnosili na žene, sve dok grupa nije svrgnuta invazijom SAD-a na Afganistan, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close