Nakon pada grada

Islamska država otela 230 civila

Vijesti / Svijet | 07. 08. 2015. u 10:45 R,I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 230 civila, od kojih 60 kršćana, kidnapirali su džihadisti grupe Islamska država (u mjestu u središnjem dijelu Sirije, u Al-Karjatainu, koje su nedavno osvojili, priopćila je u petak jedna nevladina organizacija.

Islamska država "je otela 170 sunita i 60 kršćana optuženih za 'suradnju s režimom' tijekom pretresa izvedenog u gradu koji je osvojio", rekao je za novinsku agenciju Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Prije početka pobune 2011. godine, bilo je 18.000 sunita i 2.000 sirijskih katolika i pravoslavaca u Al-Karjatainu. Međutim prema kršćanima naseljenim u Damasku, a porijeklom iz ovog mjesta, ostalo je samo nešto više od 300 kršćana prije napada IS-a.

Prema Ramiju Abdelu Rahmanu, Islamska država je imala popis osoba koje će uhititi, međutim, džihadisti su ponekada privodili kompletne obitelji koje su pokušavale pobjeći.

Al-Karjatain je veliko raskrižje koja povezuje područja koje kontrolira Islamska država - istočnu periferiju Homsa i istok Kalamuna, u blizini libanonske granice.

Osvajanje grada odsada omogućava Islamskoj državi da prebacuje trupe i zalihe između dvije oblasti, navodi OSDH.

U svibnju, sirijskog katoličkog svećenika, oca Jacquesa Murada iz samostana Mar Elian u Al-Karjatainu, otela je Islamska država iz antičkog grada Palmire, u blizini ovoga mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close