Objavljena imena

ISIL preuzeo odgovornost za napade u Bruxellesu

Vijesti / Svijet | 22. 03. 2016. u 13:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teroristi Islamske države preuzeli su odgovornost za napade u Bruxellesu. Reuters ranije tijekom dana prenosi da pristaše takozvane Islamske dražve pozdravljaju napade.

Belgijska policija usmjerila je potragu prema dvojici muškaraca za koje se sumnja da su izvršili napade u Bruxellesu. Radi se o Najimu Laachraouiju i Mohamedu Abriniju, pomagačima Salaha Abdeslama, koji su u bijegu.


Prije dviju eksplozija u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem u utorak ujutro čuli su se pucnjevi, javlja belgijska agencija Belga pozivajući se na očevice, a Reuters prenosi da pristaše takozvane Islamske dražve pozdravljaju napade. 

U terminalu za polijetanje najprije su se čuli pucnjevi, zatim uzvici na arapskom jeziku i potom su odjeknule dvije eksplozije, navodi Belga pozivajući se na više očevidaca.

Pristaše radikalne sunitske organizacije, takozvane Islamske države na drušvenim mrežama veličaju napade u Bruxellesu.

"What we feared has happened".Explosions in Brussels leave at least 26 dead.This is what we know so far: http://bbc.in/1WFdFrY

Posted by BBC News on Tuesday, March 22, 2016

"Država (Islamska država) prisilit će vas da ponovno promislite tisuće puta prije nego što ponovno počnete ubijati muslimane i znajte da muslimani sada imaju državu koja ih brani", navodi jedan od pristaša IS-a na Twitteru.

Prema dosad poznatim podacima, u jutrošnjim napadima u Bruxellesu, u zračnoj luci i u stanici podzemne željeznice Maelbeek, poginulo je 28 ljudi.
Belgijski javni tužitelj Frederic Van Leeuw potvrdio je u utorak da je u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem izveden samoubilački napad, a belgijski premijer Charles Michel je izjavio da je riječ o "kukavičkom napadu".

Država je angažirala vojna pojačanja radi osiguranja zemlje poslije terorističkih napada na aerodrom i metro u Bruxellesu.

Policija je izvela kontroliranu eksploziju u takozvanom europskom kvartu u Bruxellesu, gdje se nalaze institucije Europske unije, javlja Russia Today.

Policija je potvrdila da je kontradiverzioni tim izveo kontroliranu eksploziju, ali nije priopćeno zbog čega je to urađeno i što su policijske ekipe pronašle u centru EU. Istovremeno, objavljeno je da je pronađen sumnjivi paket u blizini kraljevske palače u centru Bruxellesa.

Vlasti širom Europe nakon jutrošnjih napada u Bruxellesu odlučile su podići stupanj sigurnosti na aerodromima, ali i podzemnim stanicama, na granicama i na gradskim ulicama. Stručnjaci smatraju kako su u opasnosti Vatikan i Njemačka. Više pročitajte ovdje.



Kopirati
Drag cursor here to close