Neće se dopustiti povratak u kamp

Irska policija uklonila migrantsko šatorsko naselje u središtu Dublina

Premijer Simon Harris rekao je u utorak da se ljudima neće dopustiti povratak u kamp nakon što bude očišćen.
Vijesti / Svijet | 01. 05. 2024. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irska policija uklonila je rano ujutro u srijedu oko 200 šatora u kojima su bili smješteni tražitelji azila u središtu Dublinu, hvatajući se u koštac s onim što je postalo žarište žestoke rasprave o migraciji.

Vlada je priopćila da su policija i drugi dužnosnici uklonili migrante iz šatora koji su se prvi put pojavili prije otprilike godinu dana u ulici Mount u središtu glavnoga grada, te da će ih premjestiti u drugi smještaj.

Neće dopustiti povratak u kamp

Mladići koji su živjeli u šatorima uglavnom su bili prepušteni sami sebi u Dublinu, no bilo je prosvjeda u manjim zajednicama protiv broja migranata koji žive u hotelima i hostelima.

Premijer Simon Harris rekao je u utorak da se ljudima neće dopustiti povratak u kamp nakon što bude očišćen.

''Jednom kada očistimo Mount Street i ljudima omogućimo sigurnije okružje i pristup sanitarnim čvorovima, moramo osigurati primjenu zakona zemlje i da se to više ne dogodi, jer ne živimo u zemlji u kojoj je dopušteno da se samo šire provizorna divlja naselja'', rekao je.

Reutersov svjedok rekao je da je policija blokirala Mount Street i uklonila plavu ceradu koja je visjela preko malih šatora. Ljudi su čekali u redu za autobuse kako bi krenuli dalje.

Rekordan broj izbjeglica

Irska pokušava primiti rekordan broj izbjeglica dok se bori s nedostatkom stambenog prostora za svoje stanovnike.

Prosvjedi zbog stambene situacije i dodatnog pritiska pridošlica bili su uglavnom mirni, ali ekstremno desničarski aktivisti napali su policiju prošlog prosinca nakon što je troje djece izbo nožem muškarac za kojeg su irski mediji pisali da je rođen u Alžiru.

Šest osoba uhićeno je prošlog tjedna nakon sukoba s policijom u zgradi u Wicklowu, južno od Dublina, koja je namijenjena za smještaj tražitelja azila.

Vladina agencija odgovorna za smještaj tražitelja azila počela je dijeliti šatore nekim novopridošlim osobama prošlog prosinca nakon što je ostala bez smještaja.

Kopirati
Drag cursor here to close