Traži ozbiljnu istragu

Iranski vrhovni vođa: Trovanje učenica je neoprostiv zločin

Više od tisuću iranskih djevojčica i djevojaka u različitim školama od studenoga je napadnuto "blagim otrovom", prema državnim medijima i dužnosnicima.
Vijesti / Svijet | 06. 03. 2023. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trovanje učenica u školama diljem Irana "neoprostiv je zločin", rekao je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei u ponedjeljak i zatražio kažnjavanje počinitelja u pokušaju da umiri javnost, zbog čega je najavio i pomilovanje za 80.000 zatvorenika, među kojima su brojni prosvjednici.

"Vlasti bi trebale ozbiljno istražiti trovanje učenica. To je neoprostiv zločin ... Počinitelje tog zločina trebalo bi strogo kazniti", rekao je ajatolah Ali Hamenei, a prenijeli su državni mediji.

"Blagi otrov" 

Više od tisuću iranskih djevojčica i djevojaka u različitim školama od studenoga je napadnuto "blagim otrovom", prema državnim medijima i dužnosnicima, prenosi Hina. 

Neki političari sugeriraju da su za trovanje odgovorne vjerske skupine koje se protive obrazovanju djevojčica i djevojaka. Iranski predsjednik Ebrahim Raisi optužio je u petak vanjske neprijatelje za niz trovanja u školama za djevojčice u Iranu. "Radi se o projektu da se izazove kaos u zemlji u kojem neprijatelj želi posijati strah među roditelje i učenike", rekao je predsjednik, prenosi Reuters.

Nije precizirao o kojim se neprijateljima radi, no iranski čelnici redovito optužuju Sjedinjene Države i Izrael da rade protiv Irana. Napadi su počeli u studenome u svetom šijitskom gradu Komu u središnjem Iranu, a proširili su se u najmanje 25 od ukupno 31 iranske pokrajine.

Neki roditelji su zbog napada ispisali djecu iz škole te održavaju prosvjede protiv vlasti. Zamjenik ministra zdravlja Junes Panai neizravno je potvrdio da se radi o namjernom trovanju. "Nakon trovanja nekoliko učenica u školama u Komu, otkriveno je da su neki ljudi željeli da se zatvore sve škole, a posebice škole za djevojčice", rekao je Panai, a prenijela je državna novinska agencija IRNA.

Peticija

Nije pojasnio tu izjavu, a do sada nije bilo uhićenja povezanih s trovanjima. Roditelji otrovanih učenica okupili su se 14. veljače ispred gradske uprave kako bi "zatražili objašnjenje", izvijestila je IRNA.

Peticiju kojom traže istragu zbog vala trovanja učenica i studentica tijekom protekla tri mjeseca potpisalo je pet stotina istaknutih iranskih umjetnika, objavio je u nedjelju dnevni list Šarg.

Učenice su otrovane u jeku prosvjeda u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje iranske Kurdinje Mahse Amini u pritvoru zbog navodnog kršenja strogog kodeksa odijevanja za žene. Hamenei je amnestirao više od 80.000 zatvorenika, izvijestili su državni mediji, a prenosi agencija dpa.

Mnogi od njih zatvoreni su protuvladinim prosvjedima. Oprost zatvorenicima Hamenei je dodijelio u veljači uoči godišnjice Islamske revolucije iz 1979. Slična oslobađanja zatvorenika obavljala su se prigodno i prijašnjih godina. Kritičari režima tvrde da je oprost način na koji vlasti pokušavaju umiriti prosvjednike koji otvoreno zazivaju pad političkog i vjerskog režima.

Aktivisti za ljudska prava također su kazali da oprost zahtijeva optužnicu pa zatvorenici, da bi bili pušteni, moraju sami sebe optužiti. Višemjesečni prosvjedi potaknuti smrću Mahse Amini najveća su kriza s kojom se Iran suočava u posljednjih nekoliko desetljeća i u sukobima s policijom ubijeno je više od 500 prosvjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close